PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Új Korszak a Startupok Számára: Adómentes Részvényopciók 2024-tól

Január 1-jétől kezdődően a startup vállalkozások számára új lehetőségek nyílnak meg: a Jalsovszky Ügyvédi Iroda tájékoztatása szerint ezentúl adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Ez a változás jelentős előrelépést jelent a startup ökoszisztéma számára, hiszen korábban az ilyen típusú juttatások adózási szempontból bonyolultak és költségesek voltak.

A Startupok Motivációs Eszközei

A startup vállalkozások sikerének egyik kulcsa a munkavállalók és vezetők hosszú távú elkötelezettsége. A részesedési lehetőségek biztosítása eddig azonban adózási nehézségekbe ütközött. A munkavállalóknak és vezetőknek a részesedés megszerzésekor azonnal adózniuk kellett a tulajdonrész piaci értékének megfelelő összeget, ami jelentős terhet rótt a résztvevőkre, különösen az opciós programok esetében.

Az Adózási Akadályok Megszűnése

Az új adótörvény-módosítás, amely 2024 januárjában lép hatályba, megszünteti ezt az akadályt. Az „induló vállalkozások” munkavállalói és vezető tisztségviselői ezentúl adómentesen szerezhetnek részesedést a vállalkozásban. Ez az adómentesség az opciós programokra is kiterjed, lehetővé téve a munkavállalók számára, hogy adómentesen szerezzenek részesedést a vállalkozásban.

Az Új Szabályozás Kritériumai

Az új rendelkezés szerint az induló vállalkozások azok a legfeljebb 5 éve bejegyzett, tőzsdén nem jegyzett mikro- és kisvállalkozások, amelyek még nem osztottak nyereséget. Az adómentesség egyik feltétele, hogy a részesedést megszerző munkavállaló vagy vezető legalább 3 évig maradjon a vállalkozás tulajdonosa.

Hosszú Távú Előnyök

A munkavállalók, amíg a részesedésüket nem adják el, nem kötelesek adót fizetni. Az értékesítés esetén a teljes vételár tőkejövedelemként adózik, ami kedvezőbb, mint a munkabér adó- és járulékterhei.

Alternatívák a Nem Megfelelő Vállalkozások Számára

Azok a társaságok, amelyek nem felelnek meg az új jogszabály kritériumainak, továbbra is kialakíthatnak munkavállalói résztulajdonosi programot (MRP), amely lehetőséget biztosít a munkavállalók számára, hogy tőkejövedelemként adózó jövedelemre tegyenek szert.

Összegzés

Ez a jogszabályi változás jelentős lépés a startup szektor számára, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy hatékonyabban vonzzák és tartsák meg tehetséges munkavállalóikat és vezetőiket. Az adómentes részesedési lehetőségek növelik a munkavállalók motivációját és hozzájárulnak a vállalkozások hosszú távú sikeréhez.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra