PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Próbaidő 2023. január 1-jétől

Az Mt. (Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény) január 1-jétől jelentős változásokat hozott a próbaidőre vonatkozó szabályokban, különös tekintettel a határozott időtartamú munkaviszonyokra. A próbaidő célja, hogy a munkáltató és a munkavállaló „kipróbálják” egymást, és az eredménytől függően döntsék el a jövőbeli együttműködésüket. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb módosításokat.

  • Próbaidő hossza: A feleknek nem kötelező próbaidőben megállapodniuk, de ha mégis így tesznek, az csak a munkaszerződésben rögzíthető, és legfeljebb három hónapig tarthat. A próbaidőt a munkaszerződés írásba foglalásával kell érvényesíteni, így a szóban tett megállapodás érvénytelen.
  • Határozott időtartamú munkaviszony esetén: A határozott időre kötött munkaviszony esetén is lehet próbaidőt kikötni. Azonban a legfeljebb 12 hónapra létesített munkaviszony esetén a próbaidő tartamát arányossági elv alapján kell meghatározni. Tehát ha a munkaviszony egy évre szól, akkor legfeljebb 3 hónapos próbaidőt lehet kikötni. Rövidebb munkaviszony esetén a próbaidőt arányosan kell csökkenteni.
  • Próbaidő meghosszabbítása: Három hónapnál rövidebb próbaidő kikötése esetén a próbaidőt egy alkalommal meghosszabbíthatják, de összességében még mindig nem haladhatja meg a három hónapot.
  • Próbaidő a határozott idejű munkaviszony megszűnése vagy meghosszabbítása után: Ha egy határozott időre létesített munkaviszony megszűnik, vagy azonos vagy hasonló munkakörben újra foglalkoztatják a munkavállalót hat hónapon belül, akkor nem lehet próbaidőt kikötni. Ez a rendelkezés arra hivatott, hogy elkerülje a munkavállalók diszkriminációját és a próbaidő visszaélésszerű használatát.
  • Próbaidő alatti megszüntetés: A próbaidő alatt a felek azonnali hatályú felmondással indoklás nélkül megszüntethetik a munkaviszonyt. Ha az indokolás mégis szerepel a felmondásban, azt a felmondó félnek kell bizonyítania. A munkavállaló kérheti az indoklás megadását, különösen, ha a próbaidő alatti felmondás mögött azáltal végzett munkavállalói jogok gyakorlása áll, mint például gondozási szabadság vagy szülői szabadság igénylése.
  • Határidők: A próbaidő nem határidő, hanem időtartam, ezért a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás az utolsó napon is érvényes. Azonban a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás indoklását akkor is kérheti a munkavállaló, ha a kérelem postázása az utolsó napon történik.

Az új szabályok célja az átlátható és kiszámítható munkafeltételek biztosítása és a munkavállalók védelme a próbaidő visszaélésszerű használata ellen. Fontos, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók tisztában legyenek ezekkel a változásokkal, hogy megfelelően alkalmazzák és érvényesítsék a jogokat és kötelezettségeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra