PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Üzleti út költségeinek elszámolása

Az üzleti utak költségeinek elszámolása független az évszakoktól, de nyáron fontos nagyobb figyelmet fordítani a megfelelő dokumentációra. A nyári időszakban ugyanis könnyebben felhívhatják magukra a revizorok figyelmét az adózók, különösen akkor, ha népszerű üdülőhelyekre történő utazásokat számolnak el üzleti céllal.

Fontos megkülönböztetni az üzleti utazáson felmerült kiadásokat a magáncélú vagy családi utazásoktól. Ha az üzleti utazáson felmerült költségek inkább magáncélúak vagy a család is részt vesz az utazáson, akkor azok családi szükségletet kielégítő juttatásként kerülnek elszámolásra, nem pedig adómentes üzleti utazási költségként. Ez elkerülhetetlenül adókülönbözetet eredményezhet a társaságnál és a juttatásban részesült személyeknél.

Az szja-törvény értelmében üzleti utazásról akkor beszélünk, ha a kifizető tevékenysége érdekében a társaság tagja, alkalmazottja munkavégzés céljából utazik belföldre vagy külföldre. Az utazás általában határozott időtartamra és meghatározott célra szerveződik, és általában nem szükséges, hogy a család is részt vegyen az utazáson.

Az üzleti jellegű utazásokat a cégnek kell dokumentálnia és bizonyítania. Fontos, hogy az utazások valós üzleti érdekeket szolgáljanak, és nem csupán látszólagosan üzleti célokat takarjanak.

Az üzleti utazásoknál a szállásra és utazásra fordított költségek adómentesek, ha ezek a költségek a tevékenységvégzés érdekében merültek fel. Azonban a nem munkavégzés céljából utazók, például a családtagok részére nyújtott szolgáltatások adókötelesek.

Az üzleti utazás során adómentes lehet az üzleti célból történő étkezés, de más szolgáltatások adókötelesek lehetnek, amennyiben nem szorosan kapcsolódnak a munkavégzéshez.

Fontos figyelni az olyan programoknál, amelyek a magánszemély éves teljesítményéhez kapcsolódnak, mivel ezek adóköteles jövedelemnek minősülhetnek.

A megfelelő dokumentáció (szerződések, számlák, belső feljegyzések stb.) megőrzése kiemelten fontos, mivel csak ezek alapján lehet megállapítani az adókötelezettséget. Hiányos vagy nem megalapozott dokumentáció esetén az adóhatóság könnyen követelhet adókülönbözetet.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra