PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Orvosi igazolás szükséges a személyi kedvezmény igénybevételéhez

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) aktuális tájékoztatása alapján fontos határidő közeleg a háziorvosok és szakorvosok számára. A tavaly kiállított, személyi kedvezményre jogosító orvosi igazolásokról január 31-éig kell elektronikus úton adatot szolgáltatniuk a NAV felé. Ez a lépés elengedhetetlen a személyi kedvezmény igénybevételének adminisztrációjához.

A személyi kedvezmény, amely a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe, olyan magánszemélyek számára elérhető, akik súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekben szenvednek. A jogosultság megszerzéséhez szükséges orvosi igazolás két módon szerezhető be: vagy a rokkantsági járadékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesülők esetében az ellátásról szóló határozattal, vagy a kormányrendeletben meghatározott betegségek esetében orvosi igazolással.

A NAV hangsúlyozza, hogy bár a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük ezt az orvosi igazolást közvetlenül a hivatalhoz, fontos, hogy azt az elévülési idő végéig megőrizzék. Ez biztosítja, hogy szükség esetén képesek legyenek igazolni a kedvezmény igénybevételének jogosságát.

Ez a rendelkezés különös jelentőséggel bír, hiszen a háziorvosok és szakorvosok által kiállított igazolások közvetlen hatással vannak a pácienseik adókedvezményeinek érvényesítésére. A NAV által kiadott tájékoztató célja, hogy világos útmutatást adjon az orvosoknak a szükséges adatszolgáltatás mikéntjéről, valamint hogy tájékoztassa a magánszemélyeket a személyi kedvezmény igénybevételével kapcsolatos eljárásról.

A határidő betartása minden érintett számára kulcsfontosságú, hiszen a hiányos vagy késedelmes adatszolgáltatás akadályozhatja a kedvezmény igénybevételét. Ennek elkerülése érdekében a NAV arra ösztönzi a háziorvosokat és szakorvosokat, hogy gondoskodjanak az adatok időben történő elektronikus továbbításáról.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra