PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Tervezés a gyermekvállalás előtt: Egyéni vállalkozók útmutatója

Amikor egy munkaviszonyban álló személy gyermekvállalást fontolgat, viszonylag könnyen kiszámíthatja a várható egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainak összegét, köszönhetően állandó jövedelmének és annak előre látható adózásának. Ezzel szemben az egyéni vállalkozóknak sokkal nagyobb kihívást jelenthet a tervezés, különösen az adózási forma, a számítási időszak, és az átalányadózás esetében figyelembe veendő költséghányad miatt. Cikkünk célja, hogy áttekintést nyújtson az egyéni vállalkozók számára a gyermekvállalás előtti fontos szempontokról.

Katás egyéni vállalkozók és a gyermekvállalás

2022 szeptemberében jelentős változások történtek a kisadózók tételes adójára (kata) vonatkozó szabályokban, amelyek eredményeként jelentősen csökkent a kataalanyok száma. A változások következtében a katás vállalkozók már csak magánszemélyeknek számlázhatnak, ami számos vállalkozót kizárt a kedvező adózási rendszerből. Nemcsak az aktív vállalkozókat érintette ez a változás, hanem azokat is, akik jelenleg otthon vannak gyermekükkel, és bár vállalkozásukban nem tevékenykednek, ellátásuk miatt mentesülnek az adófizetés alól.

A Kataváltozás és a gyermekvállalási tervek

A kataváltozás óta eltelt idő ellenére továbbra is felmerülnek kérdések arról, hogy a vállalkozók hogyan javíthatnák leendő ellátásaik összegét. Például, van-e értelme növelni a havi tételes adót 75 ezer forintra, noha a 2022. évi XIII. törvény értelmében a tételes adó mértéke most már havi 50 ezer forint, és a korábbi 75 ezer forintos adó befizetési opció már nem választható.

A havi 50 ezer forintos tételes adó megfizetése egy bruttó 108 ezer forintos ellátási alapot jelent a várandós kismamák számára, ami gyakorlatilag az átlagbérüknek felel meg. Ez az összeg a csed számításának alapja is egy 30 napos hónapban, nettóban 91 800 forintot jelent, adókedvezmények nélkül. A gyed esetében a bruttó összeg 75 600 forint, nettóban pedig 56 700 forint, amely a gyermek kétéves koráig jár, és ez az időszak alacsony összeget jelent a családok számára.

Összegzés

Az egyéni vállalkozók számára a gyermekvállalás tervezése összetett feladat, amely alapos előkészítést és információgyűjtést igényel. Fontos, hogy tisztában legyenek a kata változásokkal és azok hatásaival ellátásaikra. Az alapos tervezés segíthet a vállalkozóknak a legjobb döntések meghozatalában, így biztosítva családjuk anyagi biztonságát e fontos életszakasz alatt.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra