PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Az egészségügyi szolgáltatási járulék befizethető átutalással is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye alapján 2024-ben változások lépnek életbe az egészségügyi szolgáltatási járulék terén. Ez a változás különösen azokat érinti, akik nem rendelkeznek biztosítással: azaz nincsenek munkaviszonyban, nem működnek egyéni vagy társas vállalkozóként, nem biztosított őstermelők, nem részesülnek álláskeresési támogatásban és más módon sem jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére. E csoport számára előírt havi járulékfizetés összege 2024-ben 11 300 forint lesz.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése több módon is megoldható. Az érintettek választhatják az online fizetést a NAV Ügyfélportálján keresztül, vagy az átutalásos fizetési módot. Átutalás esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a közlemény rovatban szereplő adóazonosító jel megadására, mely azonosítja a járulékfizetést. A hagyományos fizetési módokat kedvelők számára a NAV lehetőséget biztosít csekken történő fizetésre is, melyet az 1819-es telefonszámon keresztül lehet igényelni, ahol az adóazonosító jel megadása szükséges. A csekket a NAV a nyilvántartásban szereplő címre postázza.

A befizetéseknek a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára kell érkezniük, minden hónap 12. napjáig. Ha valaki nem a teljes hónapra számolja ki a járulékot, akkor napi 380 forintot kell fizetnie.

Kiemelt figyelmet érdemel, hogy bizonyos társadalmi csoportok, mint például nyugdíjasok, nappali tagozatos diákok, szociálisan rászorulók vagy különböző anyasági ellátásban részesülők mentesülnek a járulékfizetés alól. Az egészségügyi szolgáltatási járulékra vonatkozó részletes szabályok és kivételek a NAV honlapján, a 91. számú információs füzetben találhatók.

Ez a rendelkezés biztosítja, hogy minden állampolgár hozzáférhessen az egészségügyi ellátáshoz, még akkor is, ha nem rendelkeznek hagyományos munkaviszony alapján szerzett biztosítással. Az intézkedés célja az egészségügyi rendszer fenntartásának támogatása, valamint az, hogy mindenki hozzájáruljon az egészségügyi szolgáltatások költségeihez, saját helyzetének megfelelően.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra