PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Minden, amit a Babaváró hitel TB-jogviszony igazolásáról tudni érdemes

A Babaváró hitel egy rendkívül kedvező lehetőség a családalapítást tervező párok számára Magyarországon. A hitel akár 11 millió forint is lehet, és jelentős kedvezményeket kínál, mint például a végleges kamatmentesség és tartozáselengedés, amennyiben a futamidő alatt gyerekek születnek. A hitel igényléséhez azonban szigorú feltételeknek kell megfelelni, amelyek közül a társadalombiztosítási jogviszony (tb-jogviszony) igazolása az egyik legkritikusabb.

A TB-jogviszony igazolásának fontossága

A Babaváró hitelhez szükséges legalább hároméves tb-jogviszony az egyik tag által, ami a családtámogatási és lakástámogatási konstrukciók között a legszigorúbb előírásnak számít. A tb-jogviszony igazolásának módjai változatosak:

  1. Munkaviszony, egyéni vagy társas vállalkozás – A főállásban dolgozó munkavállalóknak, egyéni vállalkozóknak, vagy társas vállalkozás tagjainak igazolniuk kell folyamatos jogviszonyukat.
  2. Felsőoktatási intézmények – Nappali tagozatos hallgatók, akár hazai, akár külföldi felsőoktatásban részt vevők is igazolhatják jogviszonyukat.
  3. Közmunka program – Ebből a programból származó jogviszony is igazolható, de csak egy évre, és a követelményt kiegészíti további két év más típusú jogviszony.

Hogyan igazolható a TB-jogviszony?

A jogviszonyt többféle módon lehet igazolni, attól függően, hogy melyik kategóriába esik az adott személy:

  • Munkaviszony és vállalkozói jogviszony – Ezt a területileg illetékes kormányhivatal által kiadott, 30 napnál nem régebbi igazolással lehet alátámasztani.
  • Felsőoktatási hallgatói jogviszony – Az igazolást a felsőoktatási intézmény adja ki.
  • Külföldi tb-jogviszony – Az adott ország hatóságának igazolása szükséges, amihez hiteles fordítás is kell.

Mi a teendő, ha szünetek vannak a jogviszonyban?

Ha a jogviszonyok között szünetek vannak, fontos tudni, hogy ezek a szünetek meghosszabbíthatják az igazolandó időt. Például, ha valaki többször váltott munkahelyet és minden alkalommal 20-20 nap szünet volt, akkor a három éves követelményt ki kell egészíteni a szünetekkel.

Utolsó fél évre vonatkozó szabályok

Az igénylés előtti utolsó 180 napban már magyar jogviszonnyal kell rendelkezni. Ez magában foglalhat munkaviszonyt, vállalkozói jogviszonyt, vagy magyarországi nemzetközi szervezetnél történő munkavégzést. Könnyítés azonban, hogy ha valaki az igénylés előtti 180. napig külföldi tb-jogviszonnyal rendelkezik, akkor elegendő az utolsó 90 napban teljesíteni a szigorúbb magyar jogviszonyt.

A Babaváró hitelhez szükséges tb-jogviszony igazolása tehát egy összetett folyamat, amely alapos előkészületet és dokumentáció beszerzését igényli. Az igénylőknek érdemes minden részletre odafigyelniük, hogy zökkenőmentesen vehessék igénybe ezt a rendkívül kedvező támogatást.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra