PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

A gyártói hulladékkezelési díjak vevőre való továbbhárítása jogsértő lehet

A Gazdasági és Versenyhivatal közlése szerint a hulladék-újrahasznosítási díjak összehangolt továbbhárítása Versenyjogi szempontból jogsértőnek minősülhet.

A hulladék-újrahasznosítási díj a gyártót, külföldi előállítás esetén a forgalmazót terheli. A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat azért vezették be, hogy a a környezetszennyező csomagolóanyagok hulladékkezelési költségét a környezetterhelés okozói, azaz a gyártók fizessék meg. A díjtételt a jogszabályok egyértelműen gyártói, nem pedig a vevőkre átterhelhető kötelezettségként határozzák meg, így az összehangolt áthárítás mint versenykorlátozó megállapodás súlyos jogi következményekkel járhat. Hozzátették, hogy korábban történt már bírságolás az elemgyártók esetében, akik a 2005-ben bevezetett hulladékkezelési díjat egymással egyeztetve egységesen a vevőikre terhelték.

Mivel a díjtétel-szabályozás koncepciójával összhangban az alacsonyabb környezetterhelésű, újrahasznosítható csomagolások kiterjesztett gyártói felelősségi díja alacsonyabb, mint a műanyagoké, így a hatóság a csomagolások fenntarthatóbbá tételét javasolja, mellyel a gyártók csökkenthetnek a csomagolásokkal járó költségeiken is.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra