PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Szigorításra számíthatnak az étrendkiegészítőket és vitaminokat árusító hazai e-kereskedők

Az egyre erősödő külföldi e-kereskedők előretörése egyre nehezebb helyzetbe hozza a hazai webáruházakat. Gyakran a vásárlók inkább a külföldi oldalakat és termékeket választják a magyar webshopok helyett. Az étrend-kiegészítők, vitaminok és bio termékek kereskedőinek helyzetét tovább nehezíti, hogy a jövő évi költségvetési törvény lehetőséget ad arra, hogy terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó termékeket csak patikákban vagy korlátozott üzletekben lehessen értékesíteni. Ennek hatására a piacon zavarok alakulhatnak ki, amely már egyébként is visszaesett az előző évekhez képest.

Jánvári András, a multi-vitamin.hu ügyvezetője szerint a jelenlegi helyzetben látható, hogy a külföldi webáruházakat kevésbé szigorúan ellenőrzik, és olyan termékeket is forgalmazhatnak Magyarországon, amelyek itt nem engedélyezettek. Ez a hazai webshopokat hátrányos helyzetbe hozza. A probléma tovább súlyosbodik, mivel néhány webshop nem tartja be a szabályokat, és kétes eredetű termékeket árusít, hogy versenyben maradjon.

A tervezett tiltás még inkább növelné a szabályszegéseket, és a patikai értékesítés kizárólagossága a jelenlegi szabálytalan működő szektort erősítené. Ezenkívül gazdasági hatásai is lennének, például adóbevételek csökkenése és munkahelyek elvesztése. Emellett a gyógyszerészek hiánya miatt a patikai értékesítés kivitelezhetetlen lenne.

A fulfillment rendszerek növekvő népszerűsége miatt sok vállalkozás inkább külföldi raktárakból szállítja ki termékeit, ami tovább nehezíti a hazai ellenőrzést és szabályozást. Emiatt a termékek minősége és eredete is nehezen ellenőrizhető.

Jánvári András szerint a tervezett szabályozás komolyan érintené a hazai étrend-kiegészítőket gyártó cégeket, akik nehéz helyzetbe kerülnének, és akár csődbe is mehetnének. Ezzel együtt a vásárlók is rosszul járnának, mivel a patikai értékesítés korlátozása miatt nehezebben jutnának hozzá az általuk preferált termékekhez.

A gyakorlatban az is problémás lenne, hogy csak patikákban lehetne árulni az étrend-kiegészítőket, mivel nem lenne elegendő számú patika, és azok mérete sem lenne elegendő a sokféle termék számára.

A melatonin példája jól mutatja a szabályozás kihívásait, hiszen tiltása ellenére is könnyen hozzáférhető maradt. Az interneten történő forgalmazás ellenőrzése pedig jelenleg is nehézségekbe ütközik.

A tervezett szabályozás nem feltétlenül erősítené meg az ellenőrzést és a hazai termékek helyzetét, inkább a szabálytalan működő szektort erősítené, és negatív hatásai lennének mind a vállalkozásokra, mind a vásárlókra nézve.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra