PROAB News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Személyi jövedelemadó bevallás: Fontos határidők és lehetőségek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb közleménye szerint a magyar állampolgárok március 18-áig kérhetik személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetük postai kézbesítését, adóazonosító jelük és születési dátumuk megadásával többféleképpen. Ezen túlmenően, március 15-től mindenki számára elérhetővé válik az online felületeken – beleértve a NAV ügyfélportálját és az eSZJA-oldalt – a saját szja-bevallási tervezet megtekintése.

Idén is a NAV automatikusan elkészíti azoknak a bevallási tervezetet, akikről munkáltatói vagy kifizetői adatokkal rendelkezik. Ez a szolgáltatás munkavállalókat, őstermelőket, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeket és egyéni vállalkozókat egyaránt érint.

A tervezet postázását többféleképpen lehet igényelni:

  • SMS-ben a megadott formátumban,
  • A NAV honlapján keresztül,
  • Levélben, a megfelelő formanyomtatvány használatával,
  • Telefonon, a 1819-es számon,
  • Személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain.

A NAV április 30-ig tértivevényesen postázza az elkészült tervezeteket azoknak, akik ezt igényelték. Ha valaki lemarad a március 18-i határidőről, május 21-éig még személyesen kérheti a tervezetének nyomtatását a NAV ügyfélszolgálatain.

Ezenkívül, május 21-éig van lehetőség az szja 1+1 százalékának felajánlására, valamint a bevallási tervezet módosítására vagy kiegészítésére. Ez egy kiváló alkalmat teremt az állampolgárok számára, hogy ellenőrizzék és szükség esetén aktualizálják adóbevallási adataikat, biztosítva, hogy minden információ naprakész és pontos legyen.

Az szja-bevallási folyamat megkönnyítése érdekében a NAV különböző módszereket kínál a bevallási tervezetek elérésére és módosítására. Fontos, hogy minden érintett kihasználja ezeket a lehetőségeket, hogy elkerülje az esetleges késedelmi bírságokat és egyéb jogkövetkezményeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra