PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Áfa változások az adócsomagban

Az adócsomagban új változásokat eszközöltek a napi lapok áfakulcsára, e-nyugtára és az áfa-visszatérítés külföldi adóalany ingatlanszerzésére.

  • Napilap áfakulcsa

2024. január 1-től a napilapok áfakulcsa 0 százalék lesz. Az áfa-törvény 3/B számú új melléklete alapján a napilapok olyan kiadványokat jelentenek, amelyek heti legalább négy alkalommal jelennek meg. Ennek a kedvezményes adókulcsnak az alkalmazását a 2022/542. irányelv rendelkezései támasztják alá. A változás a napilapkiadóknak látszólag előnyt jelent, de fontos megjegyezni, hogy azoknál az adózóknál, akik napilapot is értékesítenek, további adminisztratív terhet jelent majd. Ezeknek az adózóknak nemcsak a pénztárgépeiket kell fejleszteniük, hanem az áfával kapcsolatos analitikus folyamataikat és bevallásaikat is át kell gondolniuk a módosítások miatt.

  •  E-nyugta

Az „e-nyugta” a kiskereskedelemben tevékenykedő adóalanyok számára várt változás lesz. Bár a jogszabály részleteit tartalmazó miniszteri rendelet még nem ismert, az adóhatóság már tájékoztatott a koncepcióról. Az „e-nyugtát” egy vevői alkalmazáson keresztül lehet majd letölteni a NAV által üzemeltetett „nyugtatár”-ból. A rendszer lehetővé teszi a vevők számára, hogy az e-pénztárgéppel kiállított nyugtáikat könnyen megtekinthessék és kezelhessék. Az e-nyugták bevezetése nem csak a digitalizációt mozdítja elő és csökkenti a felesleges papíralapú nyugták terhét, de hatékonyabbá is teheti az adóhatósági ellenőrzéseket és a vevői élményt is javíthatja. Fontos, hogy a nyugtatárral való kommunikáció biztonságosan történjen, és a vevők személyes adatai ne legyenek veszélyeztetve.

  • Belföldi ingatlan külföldi adóalany általi megszerzése és az áfa-visszatérítés

Az új változás lehetővé teszi, hogy az Európai Unió tagállamaiban letelepedett adóalanyok visszaigényeljék a Magyarországon megszerzett ingatlanokra előzetesen felszámított áfát. Ez az áfa-visszatérítési eljárás az ún. 8-as irányelv alapján működik. Az átmeneti rendelkezés alapján az áfát csak azokra az ügyletekre lehet visszaigényelni, amelyek 2021. december 31. után keletkeztek.

Ez a változás kihívásokat vet fel, különösen azzal kapcsolatban, hogy a magyar ingatlanok bérbeadásának adózási kezelése mennyiben befolyásolhatja a külföldi adóalanyok áfa-visszaigénylését. A gyakorlatban várhatóan a konkrét visszaigénylési kérelmek elbírálása során kerül majd sor a kérdés tisztázására.

Kiemelendő, hogy az általános következtetések és a konkrét példák az adott helyzet összetettségétől függően változhatnak. Az adózás és jogi kérdésekben mindig érdemes szakértőtől tanácsot kérni.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra