PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Nem közhasznú besorolással rendelkező szervezetnek adott támogatás: Mit kell tudni?

A civil szervezetekkel folytatott tranzakciók száma évről évre növekszik. Ennek oka részben a nonprofit szervezetek számának gyarapodása, részben pedig az, hogy egyre többen ismerik fel az ilyen tranzakciók adóoptimalizálási lehetőségeit. Nézzük meg, milyen eseteket különböztethetünk meg a nem közhasznú besorolással rendelkező szervezetek támogatása kapcsán!

Közhasznú és nem közhasznú szervezetek

A civil szervezetek alapvetően kétféle besorolással rendelkezhetnek: közhasznú és nem közhasznú. Ez a besorolás befolyásolja, hogy a támogató cégek milyen adókedvezményeket vehetnek igénybe. Míg a közhasznú szervezetek támogatása közismertebb, a nem közhasznú szervezetek kezelése gyakran problémásabb.

A 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) 2. § 1. pontja szerint az adomány fogalma nagyon tág: szinte bármi lehet adomány, ha azt ellenszolgáltatás nélkül adják. Ide tartozik mind a fizikailag megtestesülő tárgyak, mind a szolgáltatások. A támogató szempontjából az adományokat egyéb ráfordításként kell kezelni.

Az adomány nyújtásának feltételei

Az adományt lehet egyszeri vagy rendszeres alkalommal nyújtani. Azonban ez nem automatikusan minősül elismert költségnek. Az elismert költséghez szükséges:

  • A társasági adótörvény alapján tett nyilatkozat mind az adományt fogadó, mind az adományt nyújtó fél részéről.
  • Az adományt fogadó jogi személy nem lehet külföldi.
  • Az adományozott félnek igazolnia kell, hogy az adományra jutó társasági adót megfizette, és ezen bevétel nélkül sem lenne veszteséges.

Különbségek a közhasznú és nem közhasznú szervezetek támogatása között

A közhasznú szervezetnek adott támogatás esetében adókedvezmény vehető igénybe, míg a nem közhasznú szervezet esetében nincs ilyen kedvezmény. A nem közhasznú szervezet támogatása esetében csak az a kedvezmény érvényes, hogy a társasági adótörvény azt elismert költségnek minősíti.

Példa az adomány kezelésére

Tegyük fel, hogy egy cég egymillió forint értékű bútort adományoz egy szervezetnek. Az átadó cég a gazdasági eseményt jegyzi a könyveiben. Az adóalap 10 millió forint az adományozás figyelembevételével.

  • Ha a szervezet kiállítja az igazolást, az adóalap marad 10 millió forint.
  • Ha az igazolás hiányzik, késve állítják ki, vagy nem megfelelő adattartalommal bocsátják ki, az adomány nem minősül elismert költségnek, és az adóalapot 1 millió forinttal korrigálni kell, így az adóalap 11 millió forint lesz.

ÁFA kezelése

Az adomány átadása során az áfa szempontjából is fontos vizsgálni, hogy pénzeszközt vagy nem pénzeszközt adományozunk. Pénzeszköz átadása nem teremt adóztatandó tényállást, míg nem pénzeszköz esetén, ha az adományozott nem közhasznú szervezet, az áfa nem vonható le. Ha az átadáskor még nem tudjuk, hogy adományként adjuk tovább, az áfát utólag meg kell fizetni.

Következtetés

A nem közhasznú szervezetek támogatása során fontos, hogy minden szükséges igazolás és nyilatkozat rendelkezésre álljon. Ez biztosítja, hogy az adomány elismert költségnek minősüljön, és a támogatás megfelelő adókezelés alá kerüljön.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra