PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Környezetvédelmi felelősségbiztosítás: Kötelezővé válik a vállalatok számára

Az új év kezdetével jelentős változás köszönt be a magyar vállalatok életébe: a környezetvédelmi felelősségbiztosítás kötelezővé válása. Ez a változás szinte minden gazdálkodó szervezetet érint, kivéve a mikrovállalkozásokat, és több százezer vállalkozás számára jelent új kötelezettséget. A K&H Bank összefoglalója szerint a biztosítási kötelezettség azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek évente jelentős mennyiségű hulladékot termelnek, legyen az nem veszélyes, veszélyes, vagy építési-bontási hulladék. A cél egyértelmű: a váratlan, környezeti károkat okozó események esetén biztosítani a gyors és hatékony helyreállítást, legyen szó erdőtelepítésről vagy víztisztításról.

A biztosítás kötelezettségének bevezetése hátterében a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség áll. A K&H nem – életbiztosítási üzletág vezetője, Kaszab Attila kiemelte, hogy a biztosítási konstrukció nem csak a károk helyreállítását teszi lehetővé, hanem mentesíti a vállalkozásokat az okozott környezeti károk felszámolásának anyagi terhei alól is. Ez a lépés hozzájárulhat a környezeti felelősségvállalás növeléséhez és a vállalkozások környezeti lábnyomának csökkentéséhez.

Az új biztosítási konstrukció bevezetése azonban nemcsak lehetőségeket, hanem kihívásokat is rejt magában. Sok vállalkozás számára ez az első alkalom, hogy ilyen típusú biztosítást kell kötniük, és előfordulhat, hogy a korábban megkötött biztosítások nem felelnek meg a most bevezetett szigorúbb előírásoknak. Ezért kiemelten fontos, hogy a vállalkozások időben tájékozódjanak és megfelelő biztosítási fedezetet szerezzenek, elkerülve a jogszabályi megfelelés hiányából adódó esetleges bírságokat és szankciókat.

Kaszab Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy a biztosítási piac számára is új kihívást jelent ez a változás. Mivel a kötelezettség csak most vált érvényessé, még korai lenne megjósolni, hogy mekkora díjbevételre számíthatnak a biztosítók ezen a területen. Az első év tapasztalatai azonban értékes visszajelzésekkel szolgálhatnak a jövőre nézve, mind a biztosítók, mind a vállalkozások számára.

Összességében elmondható, hogy a környezetvédelmi felelősségbiztosítás kötelezővé tétele egy fontos lépés a környezeti kockázatok kezelésében, és hozzájárulhat Magyarország fenntartható fejlődéséhez. Ez a változás nemcsak a vállalkozások, hanem a társadalom egésze számára is előnyös lehet, hiszen a környezeti károk gyors és hatékony kezelése mindannyiunk érdeke. A vállalkozások számára pedig lehetőséget teremt a környezeti tudatosság növelésére és a környezeti felelősségvállalás előmozdítására.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra