PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Bővül a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény igénybe vételi lehetősége

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy döntött, hogy kiterjeszti zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjait. Az időbeli hosszabbításnak köszönhetően a bankok mostantól egészen 2030-ig élhetnek a kedvezményes tőkekövetelményekkel azokra a zöld hitelekre, amelyeket 2025. december 31-ig nyújtanak. Az MNB emellett bővítette a zöld hitelcélokat is, beleértve az energiahatékonyság, az energiahálózatok fejlesztését, az energiatárolást, a távhő rendszerek korszerűsítését, és a megújuló energia szélesebb körű felhasználását.

Az MNB Zöld Programjában a tőkekövetelmény-kedvezmény programokat azzal a céllal indította, hogy ösztönözze a hitelintézeteket a zöld lakossági és vállalati hitelek nyújtására, ezáltal javítva a bankszektor környezeti kockázati profilját. A program részeként az MNB lehetővé teszi, hogy a bankok az éves tőkekövetelményük egy részét vagy akár teljes mértékben elengedjék a környezetileg fenntartható lakossági, vállalati és önkormányzati kitettségek esetén, amennyiben azok megfelelnek a program által meghatározott feltételeknek.

Korábban a kedvezményt csak a 2020. január 1. és 2024. december 31. között kötött hitelek és kötvények esetén lehetett igénybe venni, és ez a lehetőség 2025-ig volt érvényben. Most a hosszabbítás révén az MNB 2025. december 31-ig meghosszabbította ezt a határidőt, és minden olyan zöld kitettség esetén alkalmazható, amely 2025. december 31-ig keletkezik.

Az MNB továbbá tervezi, hogy egyszerűsíti a programot, és kiterjeszti azt további zöld hitelcélokra is, például az energiatárolásra és az elektromos hálózat fejlesztésére. Az MNB a programon belül szigorúbb feltételeket is megfogalmazott az energiahatékonysági hitelcélokra és az ingatlanokra vonatkozóan.

Az eddigi eredmények alapján a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programok iránt jelentős piaci érdeklődés mutatkozott, és 2022 végéig összesen 484 milliárd forint értékben igényelték a kedvezményt. Ez az összeg különböző típusú hitelekből származik, beleértve a kötvényeket, vállalati hiteleket és lakáscélú hiteleket. A programok pozitív hatást gyakorolnak a pénzügyi intézményekre és az egész piacra is, miközben elősegítik a környezetbarát beruházásokat és a fenntartható gazdasági növekedést.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra