PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Új lakástámogatási szabályok – A Credipass szakértői elemezik az első igénylések tapasztalatait

2024 hozta magával a lakásvásárlási feltételek jelentős változásait, amelyeket most a Duna House csoport Credipass hitelközvetítő részlegének elemzései világítanak meg. A változások középpontjában az állami lakástámogatások és a vásárlási feltételek állnak, amelyeket az első igénylések már tükröznek.

Az év egyik legfontosabb újítása, hogy az önerő mértéke jelentősen csökkent: a korábbi 20 százalékról 10 százalékra. Ez a lehetőség különösen a fiatal, 41 év alatti vásárlóknak kedvez, akik még nem rendelkeztek 50 százalékos ingatlantulajdonnal. Ez az intézkedés kiterjed azokra is, akik először vágnak bele a lakástulajdon-szerzésbe, függetlenül a családi állapottól vagy a gyermekszámtól.

A Credipass hangsúlyozza, hogy az új rendszerben az első lakásvásárlás a 10 százalékos önerő szempontjából kulcsfontosságú. Emellett, a csok plusz igénylésénél az első közös lakásszerzés határozza meg a vételár felső határát, azonban az önerő mértékére nincs hatással. Azon fiatalok számára, akik első lakásszerzők és egyben első közös lakástulajdonosok is lesznek, lehetőség nyílik arra, hogy 80 millió forint értékű ingatlant vásároljanak 8 millió forint önerővel.

A csok plusz és a falusi csok igénylésénél a minimális alapterület meghatározásában figyelembe kell venni a már meglévő gyermekeket is. Az új szabályozás különbséget tesz a lakás és az egylakásos lakóépület fogalma között, valamint az alapterületek meghatározásában is változások léptek életbe, mind a használt, mind az új ingatlanok esetében.

A Credipass szakértői felhívják a figyelmet arra is, hogy ha valaki korábban már igényelt csokot és kapcsolódó kamattámogatott hitelt, és a hitel még fennáll, akkor először azt kell végtörlesztenie, mielőtt az új csok pluszt igényelhetné. Továbbá, ha a korábbi otthonteremtési kedvezmény gyermekvállalási feltételének nem teljesülése esetén büntetéssel növelt összeget kell visszafizetni.

Idén bevezetésre került a minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszony meglétére vonatkozó elvárás a csok plusz esetén, ami szigorúbb a korábbi féléves időtartamhoz képest. A babaváró hitelnél pedig legalább egyik félnek 3 éves, megszakítás nélküli társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A Credipass megjegyzi, hogy a csok plusz és a falusi csok kombinálásának részletszabályai még nem teljesen összehangoltak, és nem minden banknál lesznek elérhetőek. Ez azt jelenti, hogy az idei év további fejleményeit érdemes figyelemmel kísérni azoknak, akik élni kívánnak ezen új lehetőségekkel.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra