PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Az Automatikus Részletfizetés és annak Előnyei a Magánszemélyek számára

Az adókötelezettségek gyakran jelenthetnek terhet a magánszemélyek számára, különösen, ha az adótartozás egyszerre, egy összegben válik esedékessé. Éppen ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lehetőséget biztosít az automatikus részletfizetésre, amely segítséget nyújt azoknak a természetes személyeknek, akik az adósságaikat nem képesek egyszerre rendezni. A következőkben bemutatjuk, hogy kik jogosultak erre a lehetőségre, hogyan lehet igényelni, és milyen előnyökkel jár az automatikus részletfizetés.

Jogosultság:

Az automatikus részletfizetésre jogosultak a magánszemélyek, ideértve az egyéni vállalkozókat és az általános forgalmi adó (ÁFA) fizetésére kötelezett magánszemélyeket is, amennyiben az Art. hatálya alá tartozó adótartozásuk nem haladja meg az 1 000 000 forintot. A NAV évente egyszer, legfeljebb 12 hónapos futamidőre engedélyezheti a pótlékmentes részletfizetést, az adózó jövedelmi és vagyoni viszonyainak vizsgálata nélkül.

Hogyan lehet igényelni?

A részletfizetés iránti kérelmet papíralapon lehet benyújtani a NAV vármegyei adó- és vámigazgatóságainál, vagy elektronikus úton a FAM01 űrlapon, illetve az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás segítségével az AUTRESZ űrlapon. A gyorsabb ügyintézés érdekében ajánlott a kérelmet az állandó lakóhely vagy a tartózkodási hely szerint illetékes igazgatóságnál benyújtani.

Mit nem lehet részletfizetéssel rendezni?

Fontos megjegyezni, hogy az automatikus részletfizetés nem érvényesíthető a magánszemélyek személyi jövedelemadójának előlegére, a levont jövedelemadóra, valamint a magánszemélytől levont járulékokra.

Mi történik, ha nem teljesítem a részleteket?

Amennyiben az adózó nem teljesíti a részleteket, az automatikus részletfizetés érvényét veszíti. Ebben az esetben a még fennálló tartozást késedelmi pótlékkal együtt, egy összegben kell megfizetni.

Összefoglalás:

Az automatikus részletfizetés jelentős könnyebbséget jelenthet azoknak a magánszemélyeknek, akik az adótartozásaikat nem képesek egyszerre rendezni. A NAV által biztosított lehetőség segít eloszlatni az adóterheket, és lehetővé teszi az adózók számára, hogy a saját pénzügyi lehetőségeiknek megfelelően fizessék meg adósságaikat. Az igénylés egyszerű, és a gyors ügyintézés érdekében érdemes a lakóhely szerint illetékes igazgatóságnál benyújtani a kérelmet. Az automatikus részletfizetés rugalmassága és kényelme tehát jelentős előnyt jelenthet a magánszemélyek számára az adókötelezettségeik rendezésében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra