PROAB News

október 22. -

EUR 401,54

USD 369,88

Változás az elektronikus ügyintézésben: hogyan válhat hivatalosan is digitálissá az állampolgár?

Az elektronikus ügyintézés terén forradalmi változásokat hoz a 2023. évi CIII. törvény, amelynek célja, hogy a magyar állampolgárok számára könnyebbé és gyorsabbá tegye az ügyintézést a digitális térben. A digitális állampolgársági program (DÁP) keretében egy olyan átfogó rendszert hoznak létre, amely minden állami szolgáltatást egy felületen kínál, egyszerűsítve ezzel a hivatali eljárások menetét. Cikkünkben bemutatjuk, mit is jelent a DÁP, milyen szolgáltatások érhetők el jelenleg, és hogyan fogja átalakítani a jelenleg használt azonosítási és hitelesítési módokat.

Mi is az a DÁP?

A DÁP célja, hogy a magyar állampolgárok egyszerűbben, kényelmesebben és gyorsabban vehessenek igénybe állami szolgáltatásokat. A program egy mobilalkalmazáson keresztül biztosít hozzáférést az állami szervek és hivatali felületek egységesített rendszeréhez. Az applikáció lehetővé teszi a személyes adatok kezelését, az azonosítást, időpontfoglalást és számos egyéb funkciót, amelyeket fokozatosan vezetnek be.

A digitális állampolgárság megszerzésének feltételei

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is digitális állampolgárrá váljon, három alapfeltételnek kell megfelelnie:

  • Érvényes személyazonosító okmány (pl. személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány),
  • 14 év feletti életkor,
  • Megfelelő okostelefon, amely képes futtatni az alkalmazást.

Ezek megléte esetén bárki regisztrálhat a DÁP rendszerébe, és élvezheti annak előnyeit.

Jelenleg elérhető DÁP-szolgáltatások

A DÁP jelenlegi funkciói fokozatosan kerülnek bevezetésre, de már most is számos hasznos szolgáltatást kínál a felhasználók számára.

Személyazonosság igazolása

A DÁP applikáció lehetővé teszi a személyazonosság igazolását fizikai okmányok nélkül. Az alkalmazásban található QR-kód segítségével például rendőri ellenőrzés során igazolhatjuk magunkat. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre más hatóságok előtt ez a megoldás még nem alkalmazható.

Személyes adatok tárolása és kezelése

Az alkalmazás tartalmazza az összes állami nyilvántartásban szereplő adatot, például a nevet, lakcímet és TAJ-számot, amelyeket könnyedén lehet másolni és megosztani harmadik felekkel. Ez jelentősen megkönnyíti az adatok pontos és gyors továbbítását.

QR-kódos bejelentkezés állami oldalakra

Az applikáció QR-kód segítségével lehetőséget biztosít egyes állami weboldalakra (pl. EESZT, tárhely) történő belépésre. A hosszú távú cél az, hogy kizárólag a DÁP-on keresztül lehessen elvégezni a belépést, kiváltva ezzel az ügyfélkapu és más jelenleg használt azonosítási módokat.

Erkölcsi bizonyítvány igénylése

A DÁP lehetőséget nyújt arra is, hogy az alkalmazáson keresztül erkölcsi bizonyítványt kérjünk, gyorsítva és egyszerűsítve ezzel a folyamatot.

Időpontfoglalás kormányablakokba

Az időpontfoglalás lehetősége is integrálva lett az applikációba, így a felhasználók könnyedén, mobiltelefonjukon keresztül foglalhatnak időpontot a kormányablakokba.

Jövőbeni funkciók és bővítések

A DÁP folyamatosan bővül új funkciókkal, amelyek további kényelmi szolgáltatásokat biztosítanak majd az állampolgároknak.

QR-kódos belépés piaci szolgáltatókhoz

A tervek szerint a jövőben QR-kóddal piaci szolgáltatók (pl. bankok) felületeire is lehet majd belépni, így egyetlen felület segítségével kezelhetjük a különböző online szolgáltatásokat.

Elektronikus aláírás

A DÁP minősített elektronikus aláírást is biztosítani fog, amelyet a magánszemélyek hivatalos dokumentumok hitelesítésére használhatnak majd.

Gépjármű adásvétel

Az applikációban a gépjármű adásvétel teljes folyamata is lebonyolítható lesz, ami jelentősen egyszerűsíti és gyorsítja majd az ügyintézést.

DÁP vs. AVDH – Mi a különbség?

Az azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítés (AVDH) egy olyan ingyenes szolgáltatás, amelynek keretében bármilyen elektronikus dokumentum hitelesítése lehetséges, feltéve, hogy a felhasználó rendelkezik ügyfélkapuval. Az AVDH-t azonban a tervek szerint jövő év elejétől megszüntetik, és helyét a DÁP minősített elektronikus aláírása veszi át, amely nemcsak kényelmesebb, de több aláíró számára is lehetőséget biztosít majd.

Miért jobb a DÁP az AVDH-nál?

A DÁP előnye, hogy felhasználóbarát módon integrálja az elektronikus dokumentumok aláírását, és minden szükséges funkciót egy felületen kínál. Ez leegyszerűsíti a folyamatot, és gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé.

DÁP vs. más azonosítási módok

Jelenleg többféle módon is be lehet jelentkezni a kormányzati weboldalakra, például ügyfélkapuval, ügyfélkapu+-szal, e-személyivel, illetve arcképes azonosítással. Azonban 2025. január 16-tól már csak az ügyfélkapu+ és a DÁP lesz használható, hosszú távon pedig kizárólag a DÁP marad meg.

Miért érdemes áttérni a DÁP-ra?

Az ügyfélkapu+ rendszer bonyolultabb, hiszen több lépést (felhasználónév, jelszó és hitelesítő kód megadása) igényel. A DÁP ezzel szemben egy sokkal egyszerűbb QR-kódos azonosítást kínál, amellyel gyorsan és biztonságosan lehet belépni az állami oldalakra.

A DÁP egy modern, átfogó rendszer, amely a digitális ügyintézés jövőjét képviseli Magyarországon. Az applikáció segítségével az állampolgárok könnyebben és gyorsabban tudják majd intézni hivatalos ügyeiket, és hosszú távon számos jelenlegi szolgáltatást vált ki. A digitális átállásra érdemes időben felkészülni, hiszen a DÁP egy új korszakot nyit az ügyintézés terén, megkönnyítve a magánszemélyek és vállalkozások életét egyaránt.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra