PROAB News

május 29. -

EUR 384,57

USD 353,79

Változások a Családi Otthonteremtési Kedvezményben: Mire számíthatnak a Városok és a Falvak Lakói?

2024-től jelentős változásokat hoz a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) rendszere. Míg a falvakban és kistelepüléseken a jelenlegi formában marad, addig a városokban új lakástámogatási forma lép életbe. De mit is jelentenek ezek a változások a gyakorlatban?

A Falvakban Marad a Jelenlegi CSOK

A kistelepüléseken élők továbbra is a jelenlegi formában igényelhetik a CSOK-t, azonban emelt összegben. A feltételek nagyjából változatlanok maradnak, így a falvakban élőknek nem kell új feltételekkel megbarátkozniuk.

Új Támogatás a Városokban: CSOK Plusz

A városokban élőknek viszont egy teljesen új támogatási formával kell majd megismerkedniük, amely várhatóan CSOK Plusz néven kerül bevezetésre. Bár a konkrét részletek még nem ismertek, néhány fontos információt már most is tudunk:

  • Az új támogatás 2024 elejétől lesz elérhető.
  • A támogatás összege valószínűleg emelkedni fog, hogy a városokban élőknek is elegendő segítséget nyújtson.
  • A támogatást vállalt gyermekek számára lehet majd igényelni.
  • Az életkori előírások nem változnak, tehát a fiatal házaspárok továbbra is élvezhetik a kedvezményeket.
  • Az új támogatás elsősorban az első lakás megszerzésére és a családbővítés miatt szükséges nagyobb ingatlan vásárlására lesz fordítható.

Mire Számíthatnak a Jelenlegi Igénylők?

A változások miatt sokan aggódnak, hogy jogosultak lesznek-e az új támogatásra. A Bankmonitor szakértői szerint a 2020-ban támogatást igénylők közel kétharmada nem vállalt gyermeket, így nem tudnák kihasználni a városi CSOK Pluszt. Ezenkívül azok, akik már betöltötték a 40 évet, szintén nem lesznek jogosultak az új támogatásra.

Összegzés

A CSOK rendszerének átalakítása jelentős változásokat hoz magával. Bár a falvakban élőknek nem kell új feltételekkel megbarátkozniuk, a városokban élőknek érdemes lesz alaposan tájékozódniuk az új támogatási formáról. A változások célja, hogy a támogatások jobban illeszkedjenek a lakosság igényeihez, és segítséget nyújtsanak az otthonteremtésben.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra