PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Az apa gyedjogosultsága és a gyed összegének kiszámítása

A gyermekgondozási díj (gyed) igénybevétele nem csak az anyák kiváltsága. A jogszabályok lehetővé teszik az apák számára is, hogy igénybe vegyék ezt az ellátást. De hogyan is működik ez pontosan? Ebben a cikkben bemutatjuk az apák gyedjogosultságának feltételeit és a gyed összegének kiszámítását.

Az apa gyedjogosultsága

A gyed igénybevételének alapfeltétele, hogy az igénylő a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ezt az időszakot a gyed igénylésétől számítják, azonban a jogszabály egyértelműen a gyermek születését megelőző két évre vonatkozik.

Példaként vegyük azt az esetet, amikor a gyermek 2023. január 10-én született, és az apa 2022. február 1-jétől dolgozik, de előtte nem volt biztosítási jogviszonya. Bár a gyed megkezdésének időpontjában már meglenne a 365 napos biztosítotti ideje, a gyermek születése előtti két évből ez mégsem teljesül, így nem lesz jogosult gyedre.

Azonban ha az apa álláskeresési járadékban részesült 2021. december 10-e és 2022. január 31-e között, akkor mivel ez is biztosítási jogviszonynak számít, így jogosult lesz a gyedre.

A gyed összegének kiszámítása

A gyed összegének kiszámítása azonos az anyák és az apák esetében. A kiszámítás alapja a gyedre való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 naptári napi jövedelem. Ha az igénylőnek nincs 180 napi jövedelme, de van legalább 120 napi jövedelme, akkor ezt az időszakot veszik figyelembe.

Ha az igénylőnek nincs sem 180, sem 120 napi jövedelme, de van 180 nap folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a gyed alapját a legutóbbi 30 naptári napi jövedelem alapján állapítják meg.

A gyed maximuma a minimálbér kétszeresének 70%-a. Tehát, ha az apa bruttó 464 000 Ft felett keres (2023-ban), akkor a gyed maximumát kapja. Ha azonban minimálbéren dolgozik, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.

Összefoglalás

A gyed nem csak az anyák kiváltsága. Az apák is jogosultak lehetnek rá, ha megfelelnek bizonyos feltételeknek. Fontos azonban tisztában lenni a jogszabályi előírásokkal és a gyed összegének kiszámításával, hogy ne érjenek minket meglepetések.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra