PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Hogyan kezeljük a munkaviszony megszüntetése utáni felelősség kérdéseit?

A közös megegyezéssel történő megszüntetés gyakori eszköze a munkaviszonyok befejezésének, amely gyakran tartalmaz teljes körű joglemondást is. Azonban a munkaviszony megszüntetése utáni felelősségvállalás továbbra is kérdéseket vet fel, különösen akkor, ha a munkavállaló munkájával kapcsolatosan súlyos hibák kerülnek felszínre.

Mikor és hogyan támadható a megállapodás?

A megállapodás megtámadható, ha annak megkötésekor valamely lényeges tévedés állt fenn, és ez a tévedés a munkavállaló részéről származik, feltéve, hogy a munkáltató ezt felismerhette vagy okozta. A tévedés akkor lényeges, ha az ismeretében a munkáltató nem vagy más feltételek mellett kötötte volna meg a szerződést. Azonban a tévedés felismerhetősége vagy annak vállalása kizárja a megtámadás jogát.

Jogellenes fenyegetés és megtévesztés

Ha a munkavállaló jogellenes fenyegetéssel vagy szándékos megtévesztéssel került rávezetésre a megállapodás aláírására, ebben az esetben is megtámadható a döntés. A lényegi tény az, hogy a megtámadási okot és a tévedést a munkáltatónak kell bizonyítania.

A megtámadás határideje

A megtámadásra vonatkozóan egy harminc napos határidő áll rendelkezésre, amely a tévedés felismerésétől vagy a jogellenes fenyegetés megszűnésétől számít. Hat hónap elteltével viszont a megtámadás joga már nem gyakorolható, így fontos az időbeli korlátok tiszteletben tartása.

Mi a teendője a munkáltatónak?

A munkáltatónak meg kell fontolnia, hogy a megtámadási lehetőség fennáll-e az adott esetben, és ha igen, rendelkezik-e a szükséges bizonyítékokkal. Emellett értékelni kell azt is, hogy a közös megegyezés aláírásának idején rendelkezett-e már minden releváns információval a munkavállaló tevékenységével kapcsolatosan.

Összegzés

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése utáni felelősségre vonás komplex jogi kérdéseket vet fel, különösen akkor, ha a munkavállaló által elkövetett súlyos hibák csak a távozása után válnak ismertté. A jogi lehetőségek mellett fontos a pontos és időben történő cselekvés, valamint a megfelelő bizonyítékok rendelkezésre állása a munkáltató részéről.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra