PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Adóvisszatérítési Lehetőségek Magyarországon: Hogyan Használhatjuk Ki a Legjobban?

Az év vége felé közeledve sokan gondolkoznak az adózási lehetőségeiken. Magyarországon különféle megtakarítási formák léteznek, melyek révén jelentős adóvisszatérítést lehet elérni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan használhatják ki a magánszemélyek az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári (ÖPT), nyugdíj-előtakarékossági (nyesz), és nyugdíjbiztosítási lehetőségeket az adóvisszatérítésre.

Adóvisszatérítési Alapok

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) értelmében akár 280 ezer forint adóvisszatérítés is lehetséges, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Ehhez az összevont adóalap után kell elegendő adót fizetni, és bizonyos megtakarítási számlákra évente 1 millió 400 ezer forintot kell befizetni.

Önkéntes Pénztári Befizetések

A magánszemélyek az ÖPT-nél vezetett számlájukra történő jóváírás formájában visszakaphatják:

  • A tagi jogviszonyukra tekintettel befizetett összeg 20%-át,
  • A javukra más személy által befizetett összeget (pl. munkáltatói hozzájárulás),
  • Az egyéni számlájukon jóváírt egyéb jövedelem 20%-át.

Nyugdíj-Előtakarékossági Számla (Nyesz)

A nyesz számlára történő befizetéseket is figyelembe lehet venni az adóvisszatérítés során. Itt a befizetett összegek 20%-a, de legfeljebb 100 ezer forint (bizonyos esetekben 130 ezer forint) visszakapható.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításra befizetett összegek szintén adóvisszatérítésre jogosítanak. Itt a befizetett díj 20%-a, maximum 130 ezer forint igényelhető vissza.

Egyéb Fontos Információk

  • A külön adózó jövedelmek (pl. ingatlanértékesítés, osztalék, kamatjövedelem) nem tartoznak az összevont adóalapba, így ezen jövedelmek adójáról nem lehet rendelkezni.
  • Amennyiben az összevont adóalap adójának a kedvezmények levonása után fennmaradó része nem teszi lehetővé a teljes összeg kiutalását, az adóhatóság az összegek arányát veszi figyelembe.

Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra