PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Adózási szabályok a céges elektromos autók otthoni töltésekor

Az elektromos autók térhódítása az üzleti életben nemcsak környezetvédelmi szempontból jelent előrelépést, hanem új adózási és költségelszámolási kérdéseket is felvet. Különösen érdekes helyzet alakul ki, amikor a cég tulajdonában lévő elektromos autót a munkavállaló otthon tölti. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ebben az esetben milyen adózási szabályok szerint számolhatók el az elektromos áram költségei.

Töltési költségek kimutatása és elszámolása

Az elektromos autó töltéséhez kapcsolódó költségek elszámolására több megoldás is létezik. Az egyik leggyakoribb megoldás a céges autók esetében a munkavállaló otthonába telepített külön mérőóra alkalmazása. Ez lehetővé teszi, hogy az autó töltésére használt áram költségei egyértelműen elkülöníthetők legyenek a háztartás egyéb áramfogyasztásától.

Közvetlen költségelszámolás

Amennyiben a céges autót a munkavállaló otthon tölti, a költségek megtérítésére két módszer kínálkozik:

  • Almérő használata: Ha az otthoni töltőállomásra külön almérőt szerelnek, a munkáltató közvetlenül az almérő által mért fogyasztás alapján térítheti meg a költségeket. Ebben az esetben a munkavállaló számára nem keletkezik adóköteles jövedelem.
  • Tételes költségelszámolás: A munkáltató megfizetheti a töltés költségeit a munkavállalónak, aki ezeket tételesen elszámolhatja. Ekkor a töltésre használt áram költsége a munkavállaló által bemutatott számlák alapján állapítható meg.

Adózási vonatkozások

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a nem önálló tevékenységből származó bevétel az, ami közvetlenül nem tekinthető jövedelemnek, amennyiben az a költségtérítés címén kapott bevétel. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló a munkáltatótól kap költségtérítést, amelyet szigorúan a töltési költségek fedezésére használ fel, akkor az nem minősül adóköteles jövedelemnek, feltéve, hogy az elszámolt költség nem haladja meg a költségtérítés összegét.

Az elektromos autók otthoni töltése kapcsán felmerülő költségek és adózási kérdések megértése nélkülözhetetlen a cégek számára, amelyek szeretnék optimalizálni költségeiket és eleget tenni adózási kötelezettségeiknek. A helyes elszámolási módszer kiválasztása segíthet a cégeknek és munkavállalóiknak egyaránt abban, hogy jogilag és gazdaságilag is előnyös megoldást találjanak.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra