PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Új Kereskedelmi Hatóság 2025-től: Hogyan Hat ez a Fogyasztókra és a Kereskedőkre?

A 2025-ös év fontos változásokat hoz a magyar kereskedelmi és fogyasztóvédelmi rendszerben. Az újonnan felálló Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság célja a hazai kereskedelem és fogyasztóvédelem korszerűsítése, egy új szintre emelése. De mit is jelent ez a gyakorlatban, és milyen hatása lesz a mindennapokra, akár kereskedőként, akár fogyasztóként? Cikkünkben részletesen bemutatjuk az új hatóság felépítését, a hozzá kapcsolódó változásokat, valamint tippeket is adunk, hogyan készülhetünk fel ezekre az új szabályozásokra.

Miért van szükség egy új kereskedelmi hatóságra?

Az új hatóság létrejöttét az egyre gyorsabban változó kereskedelmi környezet indokolja. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint az online vásárlás térnyerése és a globális piaci verseny új kihívásokat állít mind a hazai vállalkozások, mind a fogyasztók elé. A magyar cégeknek fel kell zárkózniuk a külföldi konkurenciával szemben, míg a fogyasztók hatékonyabb védelme érdekében is szükséges egy egységes és átlátható szabályozási rendszer kialakítása.

Az új hatóság négy pillére

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság működése négy fő területre épül, amelyek egységesen szolgálják a kereskedelem támogatását és a fogyasztóvédelem erősítését:

1. Kereskedelempolitika szakmai támogatása

Az új hatóság központi feladata a kereskedelempolitika szakmai irányítása lesz. Ez magában foglalja a piaci szereplők támogatását, különösen a magyar cégek számára nyújtott segítséget a versenyképesség növelése érdekében. Cél, hogy a hazai vállalkozások is eséllyel induljanak a nemzetközi piacon.

2. Klasszikus fogyasztóvédelmi feladatok

A fogyasztóvédelem terén az új hatóság célja, hogy hatékonyabb legyen a visszaélések feltárása és kezelése. A klasszikus fogyasztóvédelmi feladatok közé tartozik a vásárlók jogainak érvényesítése, az esetleges tisztességtelen piaci gyakorlatok megakadályozása, valamint a fogyasztói panaszok kezelése.

3. Kereskedelem élelmiszer-biztonsági felügyelete

Egy jelentős változás az lesz, hogy a Nébih több feladata is áttevődik az új hatósághoz, elsősorban az élelmiszer-biztonsági felügyelet területén. Ez segíti majd a gyorsabb és hatékonyabb ellenőrzést a kereskedelmi láncokban, különös figyelmet fordítva az élelmiszerek minőségére.

4. Laborvizsgálatok átvétele

A laborvizsgálatok egy részét szintén az új hatóság veszi át a Nébih-től. Ennek célja, hogy a termékek minőségének ellenőrzése még alaposabb és szélesebb körű legyen, ezzel garantálva a fogyasztók számára, hogy biztonságos termékeket vásárolhatnak.

Online kereskedelem és a magyar piac kihívásai

Az online vásárlás egyre nagyobb teret nyer, és a hazai piacnak alkalmazkodnia kell ehhez a trendhez. Nagy Márton szerint jelenleg a kiskereskedelmi forgalom közel 15%-a online zajlik, de ebben a szegmensben a magyar vállalkozások jelentős hátrányban vannak a külföldi cégekkel szemben. Ezért az új hatóság feladata az lesz, hogy támogassa a magyar online kereskedők versenyképességének javítását.

Hogyan érinti mindez a kereskedőket és fogyasztókat?

Kereskedőknek: alkalmazkodás az új szabályozáshoz

Az új hatóság működésével szorosabb ellenőrzésekre és új szabályozásokra lehet számítani, különösen az élelmiszer-kereskedelemben. A kereskedőknek érdemes időben felkészülniük, például átvizsgálni az élelmiszer-biztonsági eljárásaikat, és gondoskodni arról, hogy minden termék megfeleljen az új előírásoknak. Ezen kívül a fogyasztóvédelem terén is várhatóan szigorúbb ellenőrzések jönnek, így a kereskedőknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a vásárlói panaszok kezelésére.

Fogyasztóknak: jobb védelem és átláthatóság

Az új hatóság megerősíti a fogyasztók védelmét, különösen az online vásárlások esetén. A vásárlóknak több lehetőségük lesz jogorvoslatra, és a termékek minősége is szigorúbb ellenőrzés alá kerül. Ez különösen fontos azok számára, akik gyakran vásárolnak élelmiszereket vagy egyéb termékeket online.

Tippek és tanácsok a változásokra való felkészüléshez

Kereskedőknek: Vizsgálják felül az élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi protokolljaikat, hogy megfeleljenek az új előírásoknak.

Fogyasztóknak: Figyeljék a hatóság által kiadott figyelmeztetéseket és tájékoztatókat, hogy tudják, milyen jogok illetik meg őket az új rendszerben.

Online vásárlók: Használjanak megbízható platformokat, és ellenőrizzék a termékminősítéseket, különösen élelmiszerek esetén.

Az új Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság felállása új korszakot nyit a magyar kereskedelemben és fogyasztóvédelemben. A szigorúbb ellenőrzések, az átláthatóbb szabályozások és a magyar cégek versenyképességének támogatása mind a piac és a fogyasztók javát szolgálja. Mind kereskedőként, mind fogyasztóként érdemes időben felkészülni az új rendszerekre, hogy mindenki kiaknázhassa a változások előnyeit.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra