PROAB News

május 17. -

EUR 387,87

USD 357,68

2024-es adóelőleg-nyilatkozatok: Új lehetőségek a munkavállalók számára

Januárban több munkavállaló magasabb fizetést vehet kézbe, amennyiben időben kitöltik a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) által közzétett adóelőleg-nyilatkozatokat. Ez a lépés lehetőséget biztosít számos adókedvezmény, mint például a családi kedvezmény vagy a fiatal anyák és 25 év alattiak számára kínált kedvezmények igénybevételére. Izer Norbert, a pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára tájékoztatást nyújtott a NAV honlapján elérhető 2024-es mintanyilatkozatokról, valamint az adóalap-csökkentő kedvezmények folytatólagos igénybevételének lehetőségéről.

Újdonság a rendszerben, hogy 2024-től egyes kedvezmények – mint például a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, az első házasok vagy a személyi kedvezmények – esetében nem szükséges minden évben új nyilatkozatot tenni. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a munkavállalók kérhetik a kifizetőtől, hogy az adóelőleg-nyilatkozatukat változatlanul vegye figyelembe addig, amíg új nyilatkozatot nem tesznek, vagy a korábbi nyilatkozat mellőzését nem kérik.

Az első házasok kedvezménye esetében a folytatólagos nyilatkozat a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető. A 25 év alatti fiatalok kedvezményét automatikusan érvényesíti a munkáltató, amennyiben nincs ellentétes nyilatkozat. Ugyanakkor a 30 év alatti anyák és a családi kedvezmény igénybevételéhez továbbra is évente szükséges nyilatkozni.

A NAV által biztosított Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) segítségével egyszerű és gyors a nyilatkozat beadása. Az alkalmazás előre kitöltött adatokkal segíti a folyamatot, így a nyilatkozat néhány perc alatt elkészíthető és elektronikusan továbbítható a kifizetőnek. Azok a munkavállalók, akik nem érvényesítik a kedvezményeket az év során, a következő évi szja-bevallásukban egy összegben juthatnak hozzá a pénzhez, amennyiben kitöltik a jogosultsági és visszaigénylési adatokat.

Izer Norbert hangsúlyozza, hogy ezek a változások jelentős könnyebbséget jelentenek a munkavállalók számára, hiszen rugalmasabbá válik a kedvezmények igénybevétele, és ezzel egyidejűleg a munkavállalók fizetése is növekedhet. Az államtitkár arra bátorít minden jogosultat, hogy használják ki az új lehetőségeket, és időben nyújtsák be adóelőleg-nyilatkozatukat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra