PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Ellátás és bölcsőde egyidejűleg – Mire figyeljünk?

A kisgyermekes szülők számára nem mindig egyértelmű, hogy milyen ellátások mellett adhatják bölcsődébe gyermeküket, különösen akkor, ha nem végeznek keresőtevékenységet. Ez gyakran vezet jogosulatlan ellátás igénybevételéhez, aminek későbbi következményei lehetnek. Fontos tehát ismerni ezeket a szabályokat, és bérszámfejtőként, tb-ügyintézőként megfelelően támogatni a kismamákat.

Csed és bölcsőde egyidejűleg?

A csecsemőgondozási díj (csed) 168 napra, azaz 24 hétre jár, és ez idő alatt nem lehet keresőtevékenységet folytatni. Ha az anya dolgozni szeretne már az első hónapokban, le kell mondania a csedet. A csedet kizárólag az anya (ritka esetben az apa) veheti igénybe, tehát a házastárs otthonmaradása nem opció.

A bölcsődék jellemzően legalább 20 hetes kortól fogadják a gyermekeket, így lehet átfedés a csed és a bölcsőde között pár hétig. Azonban a keresőtevékenység hiánya miatt alapvetően nem lehet keresőtevékenységet folytatni a csed folyósítása mellett, ami összeférhetetlenséget eredményez.

Gyed és bölcsőde egyidejűleg?

A gyermekgondozási díj (gyed) a 169. naptól a gyermek 2 éves koráig jár (ikreknél 3 éves korig). A gyed igénylője köteles bejelenteni, ha a gyermeket bölcsődébe helyezi, kivéve, ha keresőtevékenységet folytat, nappali tagozaton tanul, vagy az intézmény habilitációs szolgáltatást nyújt.

A gyed mellett csak akkor mehet a gyermek bölcsődébe, ha a gyedet kérelmező személy dolgozik. Ha a szülő munkavégzés nélkül adja bölcsődébe a gyermeket, le kell mondania a gyedet. A változást 8 napon belül be kell jelenteni az illetékes szervnek.

Mit tehet a kérelmező?

Időzítse a bölcsőde kezdését a felhalmozott szabadságok kivételével, vagy keressen másik munkahelyet. Lehetőség még egy egyéni vállalkozás indítása, amely szintén keresőtevékenységnek minősül. Alternatív megoldás, hogy az apa veszi át a gyedet, így a gyermek mehet bölcsődébe, az anya pedig részt vehet a beszoktatásban. Ebben az esetben azonban az anya biztosítási jogviszonya megszakadhat.

Mi a helyzet, ha az anya csedet és gyedet is kap egyszerre?

Amikor a nagyobb gyermek bölcsődébe menne, de a kisebb gyermekre csedet kap az anya, nem folytathat keresőtevékenységet. Ilyen esetben célszerű várni a nagyobb gyermek 2 éves koráig, mielőtt bölcsődébe adná.

Ikrek esetében?

Ikrek esetében a gyed 3 éves korig jár, de a korlátozások is tovább érvényesek. Bölcsődébe csak akkor adhatók a gyerekek, ha a szülő dolgozik vagy nappali tagozaton tanul, vagy az apa veszi át az ellátást.

Gyes és bölcsőde egyszerre?

A gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) esetében nincs korlátozás. Gyes mellett a gyermek mehet bölcsődébe, függetlenül attól, hogy a szülő dolgozik vagy tanul.

Összefoglalás

Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek az ellátások és a bölcsődei elhelyezés szabályaival. Bérszámfejtőként és tb-ügyintézőként érdemes segíteni a kismamákat, hogy elkerüljék a jogosulatlan ellátás igénybevételét, és megfelelően tudjanak dönteni a munkába való visszatérésről és a gyermek elhelyezéséről.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra