PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Külföldi egyetemen tanulók biztosítási és adózási kérdései

Egyre több magyar fiatal választ külföldi oktatási intézményeket tanulmányai folytatásához. Az oktatási és megélhetési költségeket általában a szülők fedezik. Ha a szülők anyagi helyzete nem teszi ezt lehetővé, a diákok hitelt is felvehetnek a tandíj kifizetéséhez. Emellett jövedelmet szerezhetnek magyar vagy külföldi vállalatoknál, illetve saját vállalkozásukon keresztül, hogy finanszírozzák a külföldi tartózkodásukat. Ebben a cikkben a leggyakrabban előforduló két kérdést járjuk körül: a biztosítást és az adózást.

Amennyiben egy magyar hallgató külföldön tanul, számos szempontot figyelembe kell vennie az egészségügyi ellátás és az adózás terén.

Egészségügyi ellátás:

– Ha a hallgató Magyarországon folytatja tanulmányait, az egészségügyi ellátásra a hazai szabályok alapján jogosult.

– Ha a hallgató az adott országban biztosított, ahol tanul, és van megállapodás Magyarországgal, az ellátásra vonatkozó jogokat és kötelezettségeket ennek megfelelően kell megállapítani.

– A külföldön biztosított hallgatók az ellátást általában az ottani egészségbiztosítási kártyájukkal vehetik igénybe, tervezett kezelés esetén előzetes engedély szükséges.

Adózás:

– Az ösztöndíjak adózása országonként eltérő lehet. Az ösztöndíj adómentes lehet, de az adózásra vonatkozó szabályokat alaposan meg kell vizsgálni.

– Ha a hallgató külföldi vállalattól kap ösztöndíjat a jövőbeli elhelyezkedésért cserébe, az adózás országtól függ. Az adómentesség lehetőségeit szintén meg kell vizsgálni.

– Az egyetemi hallgatóknak a munkavállalás és az ösztöndíjak kapcsán is figyelembe kell venni az adóegyezményeket és a helyi szabályozást.

Ha a hallgató vállalkozó:

– Ha a hallgató egyéni vállalkozóként dolgozik külföldön, az adózás és a társadalombiztosítás terén is a helyi szabályokat kell követnie.

– Fontos megvizsgálni, hogy a külföldi tevékenység miatt felmerül-e telephely-kötelezettség, és ennek alapján kell az adózást meghatározni.

Összességében a hallgatónak alaposan tájékozódnia kell az egészségügyi ellátásról és az adózási kötelezettségekről az adott országban, valamint meg kell vizsgálnia az adóegyezményeket és a helyi szabályozást a pontos és pontos információk érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra