PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Otthonfelújítási Program: Később Indul a Pályázat

A kormány a következő ülésén dönt az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az eredetileg június 3-ai indulással tervezett program halasztását azzal indokolják, hogy a felhívástervezet társadalmi egyeztetése során kiemelkedő mennyiségű, több mint 500 javaslat érkezett.

Miért halasztják a program indítását?

A program indításának halasztása több szempontból is előnyös lehet. A társadalmi egyeztetés során beérkezett több mint 500 javaslat alapos megfontolása és integrálása szélesebb kör számára teremthet lehetőséget a támogatás igénybevételére. A későbbi indulás több időt biztosít az érdeklődők számára a szükséges dokumentumok előkészítéséhez, valamint a programban való részvételre való felkészüléshez.

A Program célja és jelentősége

Az otthonfelújítási program (RRF-REP-10.13.1-24) keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával ösztönzi az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós társfinanszírozású program jóvoltából legfeljebb 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatott családok könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

Társadalmi egyeztetés és javaslatok

A felhívástervezet társadalmi egyeztetésén minden korábbit meghaladó mennyiségű, több mint 500 észrevétel érkezett. Az indokolt javaslatok programba illesztése még szélesebb kör előtt nyithatja meg a támogatási lehetőséget. A végleges feltételrendszerről és a program indulásáról a következő kormányülésen születik döntés.

Előkészületek és további lépések

A változtatás több időt biztosít a családoknak és a kivitelezőknek az otthonfelújítási program megnyitásáig szükséges előkészületek megtételére. A teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához – olvasható a közös közleményben.

Összefoglalás

Az otthonfelújítási program indulásának késése lehetőséget biztosít a feltételek alapos kidolgozására és a javaslatok integrálására, így még szélesebb kör számára lesz elérhető a támogatás. A program célja az energetikai korszerűsítés támogatása, amely jelentős energiamegtakarítást eredményezhet a családok számára.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra