PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Utólag is érvényesíthetők a személyi jövedelemadó kedvezmények

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb közleményében fontos információkat osztott meg a személyijövedelemadó-kedvezményekkel kapcsolatban, amelyek különösen azok számára relevánsak, akik 2023-ban nem éltek az év közbeni érvényesítés lehetőségével. A kedvezmények széles skálája magában foglalja a fiatalokat, az újházasokat, a nagycsaládos anyákat és más speciális csoportokat is, nyújtva számukra jelentős pénzügyi támogatást és adómegtakarítást.

Fiatalok és anyák kedvezményei

A NAV kiemelte, hogy a 25 év alatti fiatalok és a 30 év alatti anyák, valamint a négy vagy több gyermeket nevelő anyák számára járó kedvezmények különösen előnyösek. Ezek a csoportok mentesülhetnek bizonyos jövedelmek után fizetendő személyi jövedelemadó alól, akár havonta 74 993 forintos megtakarítást is elérve ezzel. Az említett kedvezmények utólagos érvényesítése lehetőséget nyújt arra, hogy az érintettek egy összegben juthassanak hozzá a nekik járó összeghez, amennyiben azt korábban nem kérték.

Személyi és családi kedvezmények

Továbbá, a súlyos fogyatékossággal élők személyi kedvezménye, valamint a családi kedvezmény is fontos szerepet játszik a kedvezményezettek életében. Ezek a támogatások segíthetnek a családoknak jobban kezelni a hétköznapi pénzügyi terheket, különösen azok számára, akik több gyermeket nevelnek. A családi kedvezmény a gyermekszám függvényében nyújt adócsökkentést, ami hozzájárulhat a családi kassza növekedéséhez.

Az első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezménye továbbra is fontos eszköz a fiatal párok számára, lehetővé téve számukra, hogy a házasságkötést követő két év során havi 5000 forintos adómegtakarítást érjenek el. Ez a támogatás segíthet a friss házaspároknak pénzügyi stabilitást teremteni az életük új fejezetének kezdetén.

Hogyan igényelhetők a kedvezmények?

Az érintettek a kedvezményeket az szja-bevallás során érvényesíthetik utólag, amennyiben azt korábban nem tették meg. Fontos, hogy a kedvezmények igénybevételéhez adott esetben bankszámlaszámot vagy postacímet kell megadni a visszaigényelt adó összegének fogadásához. A NAV arra ösztönzi az adózókat, hogy a bevallási időszak alatt éljenek ezzel a lehetőséggel, és szükség esetén kérjenek bővebb tájékoztatást a NAV Infóvonalán vagy a hivatalos honlapon.

Összegzés

A NAV közleménye fontos emlékeztető arra, hogy számos adókedvezmény áll rendelkezésre a magyar adózók számára, amelyek jelentős pénzügyi előnyökkel járhatnak. Az érintetteknek érdemes megfontolniuk az utólagos érvényesítés lehetőségét, hogy maximalizálják a nekik járó kedvezményeket. Az adóbevallási időszak közeledtével különösen fontos, hogy minden érintett tájékozódjon a rendelkezésre álló kedvezményekről és azok igénybevételének módjáról.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra