PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Változások a K+F minősítési eljárásban 2023-tól

Szeptember 1-jétől jelentős változások léptek életbe a K+F minősítési eljárásban. Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi változott?

A legjelentősebb változás, hogy a K+F minősítési feladatok átkerültek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától (SZTNH) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési Hivatal (NKFIH) hatáskörébe. Emellett az NKFIH már nem hatósági, hanem szakértői eljárás keretében végzi a K+F minősítéseket.

Korábbi rendelkezések

Eddig az SZTNH végezte a projektek vagy projektcsoportok előzetes minősítését hatósági eljárás keretében. A cél az volt, hogy az SZTNH szakértői segítségével eldöntse, hogy a kérelemben foglalt tevékenységek kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősülnek-e. Ezen kívül az SZTNH határozott a projektek kutatási tevékenységeinek arányáról és arról, hogy a tevékenység K+F tevékenységnek minősül-e a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény alapján.

Új eljárási szabályok

Az új szabályok szerint az NKFIH veszi át a K+F minősítési feladatokat. Minden projekt- és projektcsoport-minősítés, valamint a kapcsolódó szakkérdések megválaszolása szakértői eljárás keretében történik. A szakértői véleményeknek nincs kötelező erővel bíró határozata.

A kérelmeket elektronikusan, az NKFIH weboldalán lehet benyújtani. A szakértői eljárások díjkötelesek, és a díjak a kérelem típusától függnek. A szakértői vélemény elkészítésének határideje 30 nap, amely egyszer 15 nappal meghosszabbítható.

Miért fontos a K+F minősítés?

A K+F tevékenységek támogatására számos adókedvezmény és pályázati támogatás érhető el Magyarországon. Az adóhatóság és más hatóságok ellenőrzik, hogy az adott tevékenységek valóban K+F tevékenységnek minősülnek-e. A minősítés segíthet az adózási szakembereknek a döntésben.

Összefoglalás

A K+F tevékenységet végző vállalkozások számára fontos, hogy tisztában legyenek az új szabályokkal és azoknak az adókedvezményeknek a feltételeivel, amelyeket igénybe vehetnek. A projektek NKFIH általi minősítése segíthet a vállalkozásoknak abban, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy tevékenységük ténylegesen K+F tevékenységnek minősül. Emellett javasolt szakértők, adótanácsadók bevonása a minősítési eljárás során.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra