PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Új Szakasz a Kiterjesztett Gyártói Felelősség Rendszerében: A 2023-as Harmadik Negyedévi Adatszolgáltatás Lezárása és Következményei

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) legújabb fejleményeként 2023. október 20-án lezárult a harmadik negyedévi adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének határideje. Az Andersen Magyarország elemzése szerint ez a lépés jelentős hatással van a hazai gyártókra és a körforgásos gazdaságra.

A gyártóknak az OKIR rendszeren keresztül kellett benyújtaniuk az adatokat a 2023-as július-szeptemberi időszakban belföldön elsőként forgalomba hozott körforgásos termékeikről. Ezeket az adatokat a Kormányhivatal, mint hulladékgazdálkodási hatóság, továbbította a MOHU-nak, a koncessziós társaságnak.

A MOHU ezek alapján kezdte meg az első számlák és számviteli bizonylatok kiállítását az EPR-díjakról. A számlák a koncessziós társaságot, míg a számviteli bizonylatok az önkormányzatokat illető díjrészekről szólnak. Az Andersen Magyarország szakértői kiemelik, hogy a bizonylatokon a gyártók által megadott KF-kódok és az EPR-díjkódok, valamint a mennyiségi adatok szerepelnek, és javasolják ezek alapos ellenőrzését.

Amennyiben a gyártó téves adatokat szolgáltatott, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül lehetősége van a helyes adatok megküldésére a koncessziós társaságnak és a hulladékgazdálkodási hatóságnak, ezzel kezdeményezve a díj felülvizsgálatát. Ez a lépés halasztó hatással bír a számla kiegyenlítésére.

A bizonylatokon feltüntetett díjakat az EPR-rendelet értelmében a kézhezvételtől számított 15 napon belül kell megfizetni a MOHU-nak. Fontos, hogy az átutalás közlemény rovatában a fizetéssel érintett bizonylat sorszáma is szerepeljen.

Az első számlák alapján az EPR-díjak magasnak bizonyultak, és a közeljövőben nem várható csökkenésük. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyártók hatékonyan alakítsák ki EPR-folyamataikat. Az Andersen Magyarország szerint több egyszerűsítési és mentességi lehetőség is elérhető a rendszerben, és gyakran a jogszabályok nem megfelelő értelmezése vezet indokolatlan díjnövekedéshez.

Összességében a harmadik negyedévi adatszolgáltatás lezárása újabb mérföldkő a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben, amely jelentős hatást gyakorol a hazai gyártókra és a körforgásos gazdaság fejlődésére.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra