PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Új Adótörvényi Változások 2025-től: Az E-Nyugta és E-Áfa Rendszer Bevezetése

Az Országgyűlés által elfogadott adótörvények módosítása jelentős változásokat hoz a magyar adórendszerben 2025-től. A legfontosabb újítások közé tartozik az e-nyugta bevezetése és az e-áfarendszer elindítása a vállalkozások számára.

E-Nyugta: A Jövő Nyugtája

2025-től az áfatörvény értelmében az e-nyugták kibocsátása és kezelése új dimenzióba lép. Az eladók ezentúl csak akkor adnak papíralapú nyugtát, ha a vevő ezt kifejezetten kéri. Egyébként az e-nyugták egy speciálisan erre a célra kifejlesztett vevői alkalmazáson keresztül lesznek elérhetőek.

E-Áfa Rendszer: Elektronikus Áfa Bevallás

2024-ben indul az e-áfarendszer, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az adóhatóság által biztosított elektronikus felületen kiegészítsék, módosítsák, majd jóváhagyják az adóbevallási tervezetüket. Ez a rendszer jelentősen egyszerűsíti és gyorsítja az áfa bevallási folyamatot.

További Fontos Változások

  • SZJA Változások: Az egyes fogalmak és meghatározások pontosítása mellett módosult a külföldön megfizetett adó beszámítására vonatkozó szabály.
  • Induló Vállalkozások: Nem minősül bevételnek, így adózni sem kell a munkavállalók és vezető tisztségviselők által megszerzett ingyenes vagy kedvezményes részesedés után, ha azt három évig megtartják.
  • Szerencsejáték Nyeremények: Adómentessé váltak a lottó, keno és puttó nyereményei.
  • Borászati Termékek: Adómentessé váltak az eredetvédett, palackozott borászati termékek, amennyiben azokat reprezentációs vagy üzleti ajándékként adják.

Energiahatékonysági Célú Adókedvezmény és További Adóváltozások

Az energiahatékonysági célú adókedvezmény összege 30 millió euróra emelkedett. A szociális hozzájárulási adó esetében a minimálbér kétszerese után lehet igénybe venni kedvezményt a doktori képzésben résztvevő foglalkoztatottak esetén. A gázolaj jövedéki adójának visszaigényelhető összege literenként 10 forintra nőtt.

Reklám- és Közműadó

A reklámadó felfüggesztése 2024 végéig meghosszabbodott, míg a közműadót 2025. január 1-jétől hatályon kívül helyezték.

Ezek a változások jelentős hatással lesznek a magyar vállalkozásokra, így fontos, hogy minden érintett időben felkészüljön és alkalmazkodjon az új szabályozáshoz.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra