PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Számlahelyesbítés, módosítás, javítás

Az adóalanyok a számlán szereplő hibákat általában nem a számlával azonos dokumentum kiállításával, hanem a korábban kiállított számla érvénytelenítésével vagy törlésével és egy új számla kiállításával javítják ki.

A számlával egy tekintet alá esik minden olyan okirat, amely adott számlára hivatkozva, annak adattartalmát módosítja. A számlával egy tekintet alá eső okirat megnevezés annak a bizonylatnak az összefoglaló neve, amelyek a már kiállított számlára hivatkozva, annak bármely adatát módosítják, így az is ilyen bizonylatnak minősül ha az eredeti számlán feltüntetett adóalapot, adóösszeget nem érinti a javítás és valamilyen kiegészítést tartalmaz, mint például a teljesítési időpontnak a javítása.

Ha az eredeti számla valamely adatát számlával egy tekintet alá eső okirattal megváltoztatják, akkor a számla és az annak adatát megváltoztató okirat együtt képezi az ügylet bizonylatát. Ezért a hibát, hiányosságot tartalmazó számlát a számla befogadójának általában nem kell visszajuttatnia a számla kibocsátójához, elég a hiba, hiányosság számlával egy tekintet alá eső okirattal történő javítását kérnie.

Kézzel kitöltött számla esetében nem kifogásolható a rontott adat áthúzása az eredetileg feltüntetett adat olvashatóságának megőrzése mellett, és a helyes adat feltüntetése, a hiányzó adat pótlása, és a javítást végző aláírása, a javítás időpontjának feltüntetése minden számlapéldányon. A kézi számlát lehetséges gépi számlával módosítani, valamint ennek fordítottja is megengedett. Arra azonban nincs lehetőség, hogy a gépi számlát kézzel átírva javítsuk.

Nem korrigálható kizárólag számlával egy tekintet alá eső okirat kibocsátásával az olyan hiba,
amikor például két hasonló nevű adóalany közül nem a tényleges vevő részére történt számlakibocsátás. Ilyen esetben a tévesen kibocsátott számlát számlával egy tekintet alá eső okirattal érvényteleníteni kell, és a termék tényleges vevőjének, illetve a szolgáltatás tényleges igénybevevőjének kell számlát kibocsátani.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra