PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Hogyan válhat egy szervezet jogosulttá az SZJA 1 százalékának fogadására?

Minden évben az adózók dönthetnek arról, hogy személyi jövedelemadójuk 1 százalékát melyik jogosult szervezetek részére ajánlják fel. Ez az egyszerűnek tűnő gesztus jelentős támogatást jelenthet a különböző civil szervezetek számára, segítve őket abban, hogy küldetésüknek megfelelően tevékenykedhessenek. De vajon milyen feltételeknek kell megfelelnie egy szervezetnek, hogy részesülhessen ebben a támogatásban? Ismerjük meg a jogi és adminisztratív követelményeket, amelyek biztosítják, hogy a felajánlások a megfelelő helyre kerüljenek.

1. Jogosultsági Feltételek:

A 1996. évi CXXVI. törvény értelmében számos kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy egy szervezet jogosult legyen az SZJA 1 százalékának fogadására:

  • Jogi státusz: A szervezetnek bírósági nyilvántartásba vett egyesületnek, alapítványnak vagy közalapítványnak kell lennie.
  • Belföldi székhely: A szervezet székhelye Magyarországon kell, hogy legyen.
  • Közhasznúság: A szervezet nyilatkozata szerint közhasznú tevékenységet kell folytatnia, amely magában foglalhatja többek között az egészségmegőrzést, oktatást, kulturális örökség megőrzését, környezetvédelmet és tudományos kutatást.

2. Adminisztratív Kötelezettségek:

A felajánlások fogadása nem csupán jogi, hanem adminisztratív felelősséggel is jár. A szervezeteknek szigorúan be kell tartaniuk az alábbi követelményeket:

  • Határidők és bejelentkezések: A szervezeteknek évente jelentkezniük kell az adóhatóságnál, hogy részt vehessenek a felajánlások rendszerében.
  • Elszámolási kötelezettségek: Az elfogadott támogatások felhasználását szigorúan nyomon kell követni és szabályszerűen el kell számolni.
  • Nyilvántartások: A felajánlásokkal kapcsolatos minden tranzakciót és tevékenységet akkurátusan dokumentálni kell.

A jogosultságra vonatkozó szabályok betartása lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy érdemben hozzájáruljanak a társadalom fejlődéséhez, miközben biztosítják az adományozók számára, hogy támogatásaik elérjék a kívánt célt. A szigorú követelmények egyúttal a rendszer integritását is védik, megelőzve az esetleges visszaéléseket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra