PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Adózás az egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelem után

Az egyszerűsített foglalkoztatási forma az alkalmi és időszakos munkavégzést teszi lehetővé, ám adózási szempontból számos sajátosságot rejt. A munkáltatók alapvetően felelősek a közterhek megfizetéséért, de bizonyos körülmények között a munkavállalónak is adózási kötelezettségei keletkeznek. A cikk részletezi, hogy mikor és milyen kötelezettségek terhelik a munkáltatót és a munkavállalót egyaránt.

Alapelvek és kötelezettségek

Az egyszerűsített foglalkoztatásban a munkáltató köteles megfizetni a közterheket minden egyes munkavállaló után, naponta. Ezt a törvény az Efo tv. alapján szabályozza, ami meghatározza a minimálbér és a garantált bérminimum arányait, amelyek alapján a munkabér kiszámítható.

Munkabér és adózás határai

A munkabér felső határát a törvény csak speciális esetekben, például a filmipari statiszták esetében határozza meg, ahol a napi nettó jövedelem nem haladhatja meg a minimálbér 12 százalékát. Amennyiben a munkabér meghaladja a minimálbér napi összegének 130 százalékát, a munkáltatónak csak ezen összegig kell közterheket fizetnie, a többlet után már a munkavállalónak kell adóbevallást készítenie.

A munkavállaló adóbevallási kötelezettsége

Ha a munkavállaló jövedelme meghaladja a mentesített keretösszeget, saját magának kell személyijövedelemadó-bevallást benyújtania. Fontos, hogy a munkáltatónak ekkor már nem kell az adóelőleget levonnia vagy bevallania, hanem a munkavállaló kap egy bizonylatot, amely alapján magának kell elkészítenie és benyújtania az adóbevallását.

Gyakorlati példa a számításra

2023-ban, ha egy munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatásban 80 napot dolgozik, és a minimálbér naponta 10 670 forint, akkor a mentesített keretösszeg 1 109 680 forint. Ha a munkabér 1 560 000 forint, akkor a munkavállalónak a 450 320 forintnyi különbözet után kell adót fizetnie.

Az egyszerűsített foglalkoztatás jelentős előnyöket biztosít a munkáltatóknak, de fontos, hogy tisztában legyenek az adózási kötelezettségeikkel is, különösen abban az esetben, ha a kifizetett jövedelem meghaladja a mentesített keretösszeget. A munkavállalóknak is ajánlott odafigyelniük a jövedelemhatárokra és az adóbevallási kötelezettségekre, hogy elkerüljék az esetleges bonyodalmakat és büntetéseket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra