PROAB News

május 29. -

EUR 384,57

USD 353,79

Munkáltatói Bérlettérítés: Kötelező-e a Számla?

A munkáltatók gyakran kínálnak különféle juttatásokat a munkavállalóknak, mint például a munkába járáshoz szükséges utazási költségek megtérítését. Egy ilyen juttatás esetén felmerülhet a kérdés, hogy a munkáltató előírhatja-e, hogy csak számla ellenében térítse meg a buszbérlet árát. A jogi keretek és a gyakorlati megvalósítás szempontjából is fontos megvizsgálni ezt a kérdést.

Jogszabályi Háttér

A 39/2010. kormányrendelet alapján a munkáltatóknak kötelezettségük van elszámolni a munkavállalók által igénybe vett bérlet vagy menetjegy költségeit. Amennyiben a munkáltató a helyközi utazási bérlet értékének 86 százalékát meghaladó részt is megtéríti, úgy az általános forgalmi adó (áfa) szabályai szerint számlakibocsátási és áfafizetési kötelezettsége keletkezik.

Számla Követelménye

A munkáltató jogosult lehet arra, hogy csak a nevére kiállított számla ellenében térítse meg a bérlet árát. Ennek oka, hogy az áfa levonásához szükséges a munkáltató nevére kiállított számla megléte. Ha a számla a munkavállaló nevére szól, vagy csak a bérletszelvény áll rendelkezésre, akkor a munkáltató nem tudja érvényesíteni az áfa levonását.

Belső Szabályzat

A munkáltató belső szabályzatban meghatározhatja, hogy a költségtérítés feltétele a nevére szóló számla bemutatása. Ebben az esetben, ha a munkavállaló nem tud ilyen számlát bemutatni, a munkáltató jogosult lehet megtagadni a kifizetést.

Gyakorlati Megvalósítás

A munkáltatóknak érdemes figyelembe venniük a munkavállalók helyzetét és a gyakorlati kivitelezhetőséget is. A számla beszerzése nem mindig egyszerű a munkavállaló számára, különösen, ha a bérleteket automatából vagy olyan értékesítési pontokról vásárolják, ahol nem áll rendelkezésre számla kiállítása. Ebben az esetben a munkáltató és munkavállaló közötti egyeztetés, esetleges alternatív megoldások keresése lehet a célravezető.

Összefoglalás

A munkáltató jogosult arra, hogy csak a nevére szóló számla ellenében térítse meg a buszbérlet árát, és belső szabályzatban rögzítheti ezt a követelményt. Azonban a gyakorlati megvalósítás során érdemes figyelembe venni a munkavállalók helyzetét és a költségtérítési folyamat egyszerűsítésének lehetőségeit is.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra