PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

4,8 milliárd forintos pályázati kiírás jelent meg a civil szervezetek támogatására

A Városi Civil Alap célja az ötezer fő feletti lakosságszámú településeken székhellyel rendelkező, értékteremtő civil szervezetek, mint például egyesületek és alapítványok, pályázati úton történő támogatása. Szeptember elsején a Miniszterelnökség által biztosított forrásból, 4,8 milliárd forint keretösszegben megjelenik a „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című 2024. évi pályázati kiírás a Városi Civil Alap keretében. Ezt a hírt Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára jelentette be sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány 2021-ben indította el a Városi Civil Alap programot, hogy lehetővé tegye az ötezer fő feletti településeken székhellyel rendelkező értékteremtő civil szervezetek számára a költségvetési támogatást, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Magyar falu program Falusi Civil Alapját támogatják 2020 óta.

A Városi Civil Alap egy hiánypótló pályázati forrás, amely lehetőséget biztosít ingatlanok vásárlására és felújítására, gépjármű beszerzésre, programok támogatására, eszközbeszerzésre és kommunikációs tevékenység támogatására. A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint nagyon népszerű, az első két évben tíz- illetve nyolcszoros volt a túljelentkezés.

A Városi Civil Alap forrásai infrastrukturális fejlesztésekre is felhasználhatók, amelyek kiegészítik a civil szervezetek számára elérhető Nemzeti Együttműködési Alap forrásait, amelyeket működési költségekre, programokra és rendezvényekre lehet igénybe venni.

Az államtitkár kiemelte, hogy az idei kiírásban több pályázati kategóriában is lehetőség lesz arra, hogy a civil szervezetek a támogatást működési költségeik, például a rezsi finanszírozására is felhasználhassák. Emellett az egyszerűsített elszámolás lehetősége is bevezetésre kerül legfeljebb hárommillió forint támogatás esetén, hogy csökkentse a civil szervezetek adminisztratív terheit.

A pályázati kiírás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldalán jelenik majd meg, és a pályázatokat szeptember 1-jétől 10 órától október 2-án 12 óráig lehet majd benyújtani. A megvalósítási időszak 2025 december 31-ig tart, az elszámolási időszak pedig 2026. március elsejéig.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra