PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Meddig nyújtható be az önellenőrzés? 

Az önellenőrzés lehetősége fontos eszköz az adózók kezében, ha hibát észlelnek adóbevallásukban, vagy helyesbíteni szeretnék az adóalapot, adót, illetve a költségvetési támogatást. Azonban, mint minden adóügyi tevékenység, az önellenőrzés is szigorú szabályokhoz kötött, melyek közül a legfontosabb az elévülési idő. Cikkünkben bemutatjuk, meddig lehet önellenőrzést benyújtani, és mire kell figyelni az elévülési szabályok kapcsán.

Mi az önellenőrzés és miért fontos?

Az önellenőrzés egy olyan adózói lehetőség, amely során az adózó módosíthatja a korábban benyújtott adóbevallásában szereplő adatokat, ha hibát vagy pontatlanságot talál. Az önellenőrzés benyújtása révén az adózó elkerülheti az adóhatóság által kiszabott szankciókat és bírságokat, ha még az elévülési időn belül korrigálja a hibát.

Az önellenőrzés különösen fontos lehet, ha:

  • Az adózó több adót fizetett be, mint amennyit kellett volna, és vissza szeretné igényelni a túlfizetést.
  • Valamilyen adminisztratív hiba történt, amelyet korrigálni kell.
  • A költségvetési támogatás helytelenül került elszámolásra.

Az elévülési idő fogalma és jelentősége

Az elévülési idő az az időtartam, amely alatt az adóhatóság jogot formálhat az adómegállapításra, valamint az adózó jogosult az adóalap vagy adó visszaigénylésére. Az önellenőrzést is csak ezen időszak alatt lehet benyújtani.

Mikor kezdődik az elévülési idő?

Az adó megállapításához való jog az adott naptári év utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az adóbevallást, adatbejelentést, bejelentést kellett volna tenni, vagy az adót meg kellett volna fizetni. Ez az 5 év tehát a benyújtási vagy fizetési határidő utolsó napjától indul.

Az elévülési idő hatása az önellenőrzésre 

Fontos tudni, hogy az önellenőrzés benyújtása, ha az adózó javára tér el a korábbi bevallott összegtől, újraindítja az elévülési időt. Ez azt jelenti, hogy az önellenőrzés benyújtásának napjától újabb 5 év áll rendelkezésre, hogy további önellenőrzéseket lehessen végrehajtani.

Mikor nyújtható be önellenőrzés?

Az önellenőrzés benyújtásának határideje az elévülési időhöz igazodik. Az alábbi pontokban összefoglaljuk, mikor és hogyan lehet önellenőrzést benyújtani:

  • Önellenőrzés az elévülési időn belül: Az adózó az elévülési időn belül nyújthat be önellenőrzést, ha hibát talál a bevallásban, vagy helyesbíteni szeretne valamit.
  • Elévülési idő újraindulása: Ha az önellenőrzés az adózó javára történik, az elévülési idő az önellenőrzés napjától újraindul, így ismét 5 évig lehet helyesbítést benyújtani.
  • Bírósági döntés után: Ha a bíróság az adómegállapításhoz való jog elévülési idején túl hoz jogerős döntést, az adózó az elévült időszakra is benyújthat önellenőrzést.
  • Késedelmes bevallás és hosszabbított elévülési idő: Ha az adózó késve nyújtja be az adóbevallását, és az elévülési időből kevesebb mint 6 hónap van hátra, akkor az elévülési idő automatikusan 6 hónappal meghosszabbodik.

Az önellenőrzés lehetősége megnyugtató megoldást nyújt azok számára, akik hibát találnak adóbevallásukban, vagy helyesbíteni szeretnének valamit. Azonban az elévülési idő betartása kritikus fontosságú. Ha időben cselekszel, elkerülheted a bírságokat és büntetéseket, és biztosíthatod, hogy az adóügyi kötelezettségeid pontosan legyenek elszámolva.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra