PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Szabadságnapok a bérlapon: Fel kell-e tüntetni a kivett és maradék napokat?

A munkahelyi bérlapok tartalma sokakat foglalkoztat, különösen a szabadságnapokra vonatkozó adatok feltüntetése. Vajon kötelező-e a dolgozónak adott bérlapon szerepeltetni a kivehető, kivett és maradék szabadságnapokat? Milyen szabályozás alapján kérhetjük számon ezt a munkáltatón? Cikkünk ezekre a kérdésekre ad választ, és hasznos tippekkel segít eligazodni a témában.

Kell-e szerepeltetni a szabadságnapokat a bérlapon?

A bérlap, amelyet minden munkavállaló megkap a havi kifizetés alkalmával, tartalmazza a munkabér elszámolását. De vajon kötelező-e feltüntetni rajta a szabadsággal kapcsolatos adatokat?

A Munka Törvénykönyve (Mt.) nem ad kifejezett iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a bérlapon szerepeltetni kell-e a szabadságadatokat. A törvény 155. § (2) bekezdése szerint a kifizetett munkabérről a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig kell írásbeli tájékoztatást adni, de ez nem tartalmazza kötelezően a szabadságokra vonatkozó információkat. A (3) bekezdés szerint pedig a tájékoztatásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló ellenőrizni tudja a levonások jogcímét és összegét.

Bírói gyakorlat: Mit mondanak a jogesetek?

A bírói gyakorlat is hasonlóan vélekedik: a bérlapon szereplő információknak lehetővé kell tenniük a munkavállaló számára, hogy a kiszámított bér helyességét, valamint a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja. Ez alapvetően a bérszámfejtés átláthatóságát szolgálja. A szabadságok feltüntetése nem kötelező, de sok munkáltató önkéntes alapon így tesz a munkavállalók tájékoztatása érdekében.

Mely adatokat kell mindenképp feltüntetni a bérlapon?

A szabadság napjainak feltüntetése tehát nem kötelező, de bizonyos információk kötelezőek, hogy megjelenjenek a bérlapon. Ezek közé tartoznak:

Alapvető információk a bérlapon

Azonosító adatok: Munkáltató és munkavállaló neve, adószám.

Időadatok: Ledolgozott munkaidő, fizetett és fizetetlen távollét, betegszabadság, táppénz.

Kifizetések, levonások: Bér, jutalékok, levonások (pl. munkáltatói kölcsön).

Besorolási bér: Munkavállalói besorolás alapján járó alapbér.

Adó és járulékadatok: Adóelőleg, járulékok és azok alapja.

Miért fontos az átláthatóság?

Az átlátható bérlapnak garanciális jelentősége van, hiszen a munkavállaló ebből tud tájékozódni arról, hogy a számfejtett összeg helyes-e, és nem kell-e igényt érvényesítenie elmaradt díjazás iránt. Ha a szabadságokkal kapcsolatos adatokat nem tartalmazza a bérlap, akkor is fontos, hogy a munkáltató más módon elérhetővé tegye ezeket az információkat.

Bár a jogszabályok nem kötelezik a munkáltatókat arra, hogy a bérlapon feltüntessék a szabadságokat, a transzparens tájékoztatás mindig a munkavállaló érdekeit szolgálja. Munkavállalóként érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy hány szabadságnapunk áll még rendelkezésre, és szükség esetén tájékoztatást kérni a HR-től.

Az átlátható bérlap nem csak a munkabér elszámolását segíti, hanem biztonságot is nyújt a munkavállaló számára a szabadságnapok kezelésében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra