PROAB News

szeptember 20. -

EUR 394,70

USD 353,61

Változások az otthonteremtési támogatásokban: Mit jelent a Katásoknak, Átalányadózóknak és Őstermelőknek?

A családok számára nyújtott otthonteremtési támogatások fontos pillérei a magyar családpolitikának. Az utóbbi években egyre több speciális adózási formát használó egyéni vállalkozó és őstermelő találta magát nehéz helyzetben a támogatások igénybevételekor, de egy friss kormányrendelet-módosítás megkönnyíti számukra a hozzáférést. Nézzük meg, hogyan változnak a feltételek, és mit jelent ez a gyakorlatban azok számára, akik a csok plusz, a falusi csok vagy a babaváró támogatás igénybevételén gondolkodnak.

Milyen támogatásokat érintenek a változások?

Az otthonteremtési támogatások különféle formái már régóta elérhetőek a családok számára, de a mostani módosítások főként a következőket érintik:

Csok Plusz

A csok plusz egy kedvező támogatási forma, amely lehetőséget biztosít a családok számára, hogy kedvező feltételekkel jussanak ingatlanhoz. Az új rendelet egyszerűsíti a speciális adózási formák esetén a támogatás igénylésének folyamatát.

Falusi Csok

A falusi csok a vidéki életet választó családok számára kínál jelentős anyagi támogatást. A legfrissebb változások következtében a speciális adózási formában dolgozók számára is könnyebb lesz hozzáférni ehhez a támogatáshoz.

Babaváró Támogatás

A babaváró támogatás egy szabadon felhasználható, kamatmentes hitel, amelyet az első gyermek megszületése után vissza nem térítendő támogatássá alakítanak. Az új szabályok szerint a katások és az átalányadózók számára kedvezőbb feltételekkel lesz igénybe vehető.

H1: Mit jelent a módosítás a gyakorlatban?

A rendeletmódosítás a katások, átalányadózók és őstermelők számára jelentős könnyítést hoz. Korábban a bankok a hitelbírálat során az ilyen típusú adózók bevételeinek csupán 10–20 százalékát vették figyelembe, ami sok esetben megnehezítette a támogatások igénybevételét. Az új szabályozás értelmében ez az arány 50 százalékra emelkedik.

Egyszerűsödik a társadalombiztosítási igazolás

Az eddigi gyakorlat szerint a bankok két-három éves társadalombiztosítási jogviszony igazolását követelték meg a támogatások igénybevételéhez. Az új rendelet értelmében elegendő lesz egy évet igazolni, ami jelentősen megkönnyíti a folyamatot, különösen azok számára, akik nem rendelkeznek hosszabb munkaviszonnyal.

Kik profitálnak leginkább?

A rendeletmódosítás különösen előnyös lehet azoknak a szakembereknek, akik egyéni vállalkozóként dolgoznak, mint például fodrászok, kozmetikusok, fotósok vagy kiskereskedők. Számukra az új szabályozás könnyebbé és gyorsabbá teszi a támogatásokhoz való hozzáférést, ami fontos szerepet játszhat vállalkozásuk és családi életük stabilitásában.

Az otthonteremtési támogatások igénybevételének feltételei jelentősen megváltoznak a katások, átalányadózók és őstermelők esetében. Az új szabályozás célja, hogy megkönnyítse ezen csoportok számára a támogatások elérését, és ezzel is támogassa a családalapítást és az ingatlanszerzést. Érdemes figyelemmel kísérni a részleteket, és szakértői tanácsot kérni a folyamat során, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki ezekből az új lehetőségekből.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra