PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Megszorítás a szochoszabályokban: Kevesebb munkavállaló után, rövidebb ideig jár kedvezmény

A Magyar Közlöny 74. számában kihirdetett 182/2024. számú kormányrendelet jelentős változtatásokat vezet be a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvényben (szochotörvény). A módosítások szigorítják a szociális hozzájárulási adókedvezmények feltételeit, különösen az újonnan munkába álló munkavállalókra vonatkozóan.

A módosítások lényege

A kormányrendelet az augusztus 1-jétől létesített munkaviszonyokra vonatkozóan változtatja meg a szochokedvezmény-szabályokat. A legfontosabb változások az alábbiak:

  1. Munkaerőpiacra lépő fogalma: Az új előírás szerint munkaerőpiacra lépőnek az a személy minősül, aki a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 365 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási jogviszonnyal. Ezt megelőzően a munkaerőpiacra lépő fogalmát 275 napon belül legfeljebb 92 napos biztosítási jogviszonnyal határozták meg.
  2. Kedvezmény időtartama: Az eddigi három év helyett a kedvezmény mostantól csak 18 hónapig vehető igénybe az új munkaviszonyok esetében.
  3. Kedvezmény mértéke:
    • Első év: A kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér után járó adómértékkel megállapított összeg.
    • Fennmaradó 6 hónap: A kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér után járó adómérték 50%-ával megállapított összeg.

Kiket érint a változás?

A módosítások különösen érintik a három vagy több gyermeket nevelő, munkaerőpiacra lépő nőket, mivel az új szabályok befolyásolják az ő kedvezményeik érvényesítését is. Az új előírások szerint a kedvezményre jogosult munkavállalóknak szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, és a kedvezmények rövidebb ideig állnak rendelkezésre.

Miért történt a változtatás?

A kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára hivatkozva hozta meg ezeket a döntéseket. Az indoklás szerint a cél az, hogy a magyarországi következményeket elhárítsák és kezeljék. Ezért a 2018. évi LII. törvényt az új szabályokkal együtt kell alkalmazni a veszélyhelyzet ideje alatt.

Mit jelentenek ezek a változások a munkáltatók számára?

A munkáltatóknak fel kell készülniük arra, hogy az új szabályok szerint kevesebb ideig élvezhetik a szochokedvezményeket, és szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. Ez különösen a kis- és középvállalkozások számára jelenthet nehézséget, amelyek gyakran támaszkodnak ezekre a kedvezményekre a munkaerőköltségek csökkentése érdekében.

Összegzés

A 182/2024. számú kormányrendelet jelentős szigorításokat vezet be a szociális hozzájárulási adókedvezmények terén. Az új szabályok szűkítik a kedvezményre jogosult munkavállalók körét és csökkentik a kedvezmények időtartamát. A munkáltatóknak érdemes alaposan áttekinteniük az új előírásokat, és ennek megfelelően tervezniük munkaerő-gazdálkodásukat, hogy megfeleljenek az új követelményeknek.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra