PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Novembertől új szabályok lépnek érvénybe a vendégmunkásokra vonatkozóan

Az új törvény bevezeti az új típusú tartózkodási engedélyt és szabályozza a harmadik országbeli állampolgárok munkavállalását Magyarországon. A 2023. évi L. törvény definiálja a vendégmunkás fogalmát, mint olyan személyt, aki munkavállalás céljából érkezik Magyarországra és Magyarországon foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll, és az Európai Gazdasági Térségen kívüli harmadik ország állampolgára. Az érintett országok és a vendégmunkások éves létszáma későbbi miniszteri rendelettel kerül meghatározásra.

A törvény különböző feltételeket határoz meg a vendégmunkások foglalkoztatására vonatkozóan. Az új szabályok értelmében kedvezményes foglalkoztatók lehetnek például stratégiai partnerségi megállapodással rendelkező vállalkozások, kiemelt beruházásokat végzők vagy az Exportőr Partnerségi Programban résztvevők. Emellett minősített kölcsönbeadói nyilvántartásban szereplő foglalkoztatók is vendégmunkást foglalkoztathatnak.

A törvény meghatározza, hogy mennyi ideig tartózkodhat Magyarországon egy vendégmunkás, aki rendelkezik érvényes úti okmánnyal, tartózkodási engedéllyel vagy vízummal, és bizonyos egyéb feltételeknek is megfelel. A munkavállalás céljából kiadott vendégmunkás-tartózkodási engedély két évig érvényes, de legfeljebb egy évvel meghosszabbítható. Fontos megjegyezni, hogy a vendégmunkás-tartózkodási engedély nem hosszabbítható meg három évnél tovább.

A foglalkoztatóknak felelőssége van a vendégmunkások kiléptetésével kapcsolatban, és bizonyos költségeket is viselniük kell a kiutasítás esetén. Családi kapcsolatra hivatkozással nem állítható ki tartózkodási engedély a vendégmunkás családtagjai számára, és a vendégmunkás letelepedési engedélyt sem kaphat később.

Fontos kérdés, hogy egy vendégmunkás választhatja-e a „klasszikus” összevont engedélyt a vendégmunkás-tartózkodási engedély helyett, amennyiben megfelel a feltételeknek.

Ezek alapján látható, hogy a vendégmunkások számára új lehetőségek és korlátozások is bevezetésre kerültek az új törvénnyel. A folyamatot gyorsíthatja, hogy a szakhatósági állásfoglalásra csak a meghosszabbított engedély esetén van szükség, és a munkaerőigényt eltérő módon is igazolhatják a foglalkoztatók, ami lerövidítheti az ügyintézési időt.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra