PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Az EPR rendszer legfrissebb változásai: Mit kell tudni a gyártói felelősségről?

Az elmúlt időszakban több változás is érintette a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR). Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a frissített bevallási formanyomtatványról és a jogszabályi módosításokról.

1. Bevallás az EPR rendszerben

Az EPR rendszerben részt vevő gazdálkodóknak október 20-ig kell először benyújtaniuk a bevallásukat az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnak az OKIRkapu rendszeren keresztül. A bevallás elkészítéséhez szükséges formanyomtatvány már elérhető az OKIRkapu oldalán. Az adatszolgáltatás során a gazdálkodóknak a KÜJ-szám megadását követően a KG:KGYF-NÉ „Kiterjesztett gyártói felelősségi körbe tartozók negyedéves adatszolgáltatás” típust kell kiválasztaniuk.

2. Borászati termékek üvegcsomagolása

A borászati termékek üvegcsomagolásával kapcsolatos változások a 421/2023. kormányrendeletben jelentek meg. Ezen változtatások értelmében a borászati termékek gyártói mostantól választhatnak palackonkénti díjátalányt, így egyszerűsítve az EPR-díj megfizetését.

3. Gyártó fogalma és gépjárműgyártók díjátalánya

A 435/2023 kormányrendelet pontosításokat hozott a gyártó fogalmával és a gépjárműgyártók díjátalányával kapcsolatban. Ezen változtatások célja a jogszabályi keretek tisztázása és az EPR rendszerben részt vevő gazdálkodók tevékenységének egyszerűsítése volt.

Összegzés

Az EPR rendszerben bekövetkezett változások célja a rendszer hatékonyságának növelése és a gazdálkodók tevékenységének egyszerűsítése. A frissített bevallási formanyomtatvány és a jogszabályi módosítások segítségével a gyártók könnyebben tudnak eleget tenni kötelezettségeiknek. A változások ismertetése mellett fontos, hogy a gazdálkodók folyamatosan tájékozódjanak az EPR rendszerrel kapcsolatos legújabb fejleményekről.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra