PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Új Otthonfelújítási Program: Jövedelemviszonyok alapján alakul a támogatás

A magyar kormány hamarosan bevezeti az új otthonfelújítási programját, amelynek keretösszege 108 milliárd forint. A támogatás mértéke a településen élők jövedelmi helyzetétől függ, amelyet az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleményben ismertetett. A program célja, hogy támogassa a családi házak energetikai felújítását, elősegítve ezzel jelentős energiamegtakarításokat.

Támogatási kategóriák és jövedelemhatárok

A legmagasabb, 3,5 millió forintos támogatást azok kaphatják, akiknek lakóhelyén a nettó havi átlagkereset nem éri el az országos átlag 75%-át (312 250 forint). A középső, hárommillió forintos támogatást azok szerezhetik meg, akiknek lakóhelyén az átlagkereset az országos átlag 75-110%-a között van (312 450 és 458 260 forint között), míg a legalacsonyabb, 2,5 millió forintos támogatást azok kapják, akiknél ez az érték 110%-ot meghaladja.

Beruházási keretek és követelmények

A programban a maximális beruházási összeg hétmillió forint lehet, de a támogatott finanszírozás legfeljebb hatmillió forintig vehető igénybe, melynek egy részét saját erőként, egymillió forintot kell biztosítani. A támogatás olyan energetikai felújításokra használható fel, amelyek legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményeznek.

Támogatott munkálatok

A támogatás az épület külső határoló elemeinek hőszigetelésére, nyílászárócserére, a használati melegvíz-rendszer és a fűtésrendszer korszerűsítésére használható, beleértve a magas hatásfokú gázkazánokat és a kapcsolódó hőleadókat. Kérdéses még, hogy a hőszivattyús megoldások támogatása is benne lesz-e a programban.

Igénylés és lebonyolítás

Az igényléseket a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. műszaki közreműködő szervezete, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. fogja kezelni, és a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd benyújtani 2026 végéig. A program társadalmi egyeztetése a közeljövőben kezdődik meg.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra