PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Új Korszak a Fogyasztóvédelemben: 2024-es Reformok és Hatásaik

2024 egy jelentős fordulópontot jelent a magyar fogyasztóvédelemben. Az év elejétől kezdődően számos változás lép életbe, melyek célja a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelme és a piaci szereplők felelősségtudatának növelése.

Szigorúbb békéltető testületi eljárások

Január 1-jétől a békéltető testületi eljárások menete szigorodik. Egy jelentős változás, hogy a békéltető testület kötelező határozatot hozhat azon cégek esetében is, amelyek nem tettek alávetési nyilatkozatot, de a testület a fogyasztó 200 ezer forintot meg nem haladó igényét megalapozottnak tartja. Ez egyértelmű üzenet a vállalkozások számára: a fogyasztói jogok figyelmen kívül hagyása komoly következményekkel járhat.

Drasztikusan emelkednek a bírságok

Márciustól kezdődően jelentős változások történnek a kiszabható bírságok terén is. A kis- és középvállalkozásoknál a minimális fogyasztóvédelmi bírság 100 ezer forintra, míg a nagyobb cégeknél 1 millió forintra emelkedik. A maximális bírság összege is növekszik: a kkv szektorban 2 millió, míg a nagyvállalatoknál akár 650 millió forintra. Speciális jogsértések esetén, mint például az egészségre súlyosan veszélyes termékek ismételt online értékesítése, a büntetés akár 5 milliárd forintra is rúghat.

Új hatáskörök a hatóságok kezében

A reformok részeként a kormányhivatalok és a Gazdasági Versenyhivatal is új hatásköröket kapnak. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok még hatékonyabban léphetnek fel a fogyasztók jogainak megsértése esetén.

A gyakorlati hatások

Dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi praxisának vezető ügyvédje kiemeli, hogy a változások még határozottabb állami fellépést jeleznek a fogyasztóvédelem terén. A magasabb bírságok mellett a jogi auditok és a rendszeres tanácsadás jelentőségének növekedése várható. A reformok különösen a gyermekek, családok, online vásárlók és légiutasok védelmét célozzák.

Összegzés

Összességében a 2024-es fogyasztóvédelmi reformok jelentős előrelépést jelentenek a magyar fogyasztók jogainak védelmében. A szigorúbb szabályozás és a magasabb bírságok remélhetőleg elrettentő hatást gyakorolnak a tisztességtelen piaci szereplőkre, miközben a fogyasztók biztonságérzetét növelik. A változások hatékony végrehajtása kulcsfontosságú lesz a fogyasztóvédelem jövőbeli sikeréhez.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra