PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Új Korszak a Családtámogatásokban

Az új CSOK+ program indulása jelentős változásokat hozott a családtámogatási rendszerben. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük, hogy milyen lehetőségek állnak a fiatal családok előtt, amikor saját otthon megvásárlásáról van szó, és hogyan használhatják ki a legjobban az elérhető támogatásokat és hitellehetőségeket.

Mi az a CSOK+?

A CSOK+ egy új konstrukció, amely 2024-től váltja fel a korábbi CSOK programot és a hozzá kapcsolódó kedvezményes hiteleket. Az új rendszerben a támogatások kizárólag hitel formájában érhetőek el, azonban a kormány továbbra is jelentős támogatást nyújt a családok számára, különösen ha több gyermeket vállalnak.

Milyen feltételekkel érhető el a CSOK+?

A CSOK+ igénybevételének alapfeltétele, hogy a család az első lakásvásárláskor maximum 80 millió forint értékű ingatlant vásárolhat, míg lakásbővítés vagy újabb ingatlan vásárlása esetén ez az összeg 150 millió forintra nő. A támogatás mértéke és a hitelfeltételek a vállalt gyermekek számától függenek.

Mennyire előnyös a CSOK+ a fiatal családok számára?

Bár az első pillantásra a CSOK+ nagyon vonzónak tűnhet, fontos megjegyezni, hogy induláskor nem feltétlenül kínál jobb feltételeket, mint a jelenlegi rendszer. Azonban a második és harmadik gyermek megszületésével ez a helyzet megváltozik, és a családok jelentős támogatást kaphatnak.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy egy fiatal család első lakásvásárlás előtt áll, és tervezi, hogy összesen három gyermeket vállal. A CSOK+ rendszerben a következő támogatások és hitellehetőségek állnak rendelkezésre:

  1. Babaváró támogatás: 10 millió forint, amely az igénylést követő 90. naptól 100%-ban beszámítható az önrészbe.
  2. Önrész: 6 millió forint a 20%-os szinthez.
  3. CSOK támogatás: 10 millió forint három gyermek esetén.
  4. CSOK hitel: 15 millió forint, 3%-os kamattal, havi törlesztőrészlet 83 200 forint.
  5. Piaci hitel: 39 millió forint, 20 évre, 7,5% THM-mel, havi törlesztőrészlet 314 200 forint.

Az összes havi törlesztőrészlet így 393 400 forint lesz. Az MNB hitelfék szabályai szerint a családnak ehhez nettó 657 000 forintos jövedelmet kell igazolnia, és 6 millió forint önrésszel kell rendelkeznie.

Mi a helyzet a második és harmadik gyermek megszületése után?

A CSOK+ rendszerben a második és harmadik gyermek megszületése után a családok 10-10 millió forintos tőketartozás-elengedésben részesülnek, ami csökkenti a havi törlesztőrészletet. Emellett egy év törlesztési szünetet is igényelhetnek.

Milyen további előnyökkel jár a CSOK+?

A CSOK+ lehetőséget nyújt a fiatal családok számára, hogy önerő nélkül juthassanak első lakásukhoz, köszönhetően a Babaváró támogatás és a CSOK hitel kombinálásának. Emellett a program további támogatásokat is nyújt a negyedik és ötödik gyermek megszületése esetén.

Milyen stratégiákat érdemes követni?

A pénzügyi szakértők azt javasolják, hogy a családok éljenek a maximális 25 éves futamidővel, mivel ez jelentősen csökkentheti a havi törlesztőrészleteket. Emellett érdemes figyelemmel követni a piaci hitelek kamatait, mivel a jövőben ezek tovább csökkenhetnek.

Összességében a CSOK+ program jelentős támogatást nyújthat a fiatal családok számára, különösen ha több gyermeket terveznek. Azonban fontos, hogy alaposan tájékozódjanak és megfontoltan döntsenek, hogy a legtöbbet hozhassák ki az elérhető lehetőségekből.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra