PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Milliárdos nagyságrendű adójóváírások nyugdíjmegtakarítóknak 2024-ben

Az idei évben is jelentős összegű adójóváírást vehetnek igénybe a nyugdíjcélú megtakarításokat preferáló magyar állampolgárok, amint azt a Grantis Hungary Zrt. közleményében kihangsúlyozta. Február közepéig a pénzintézetek és szolgáltatók postázzák az előző évben (2023) tett befizetések igazolásait, amelyek a személyi jövedelemadó (szja) visszatérítésének alapját képezik. Ezek az igazolások kulcsfontosságúak az adózók számára, hogy ellenőrizzék és érvényesítsék adójóváírásaikat. A folyamat márciusban veszi kezdetét az szja-bevallás tervezetek kézhezvételével.

A visszatérítési rendszer igen kedvező: az önkéntes nyugdíjpénztári tagok évente akár 150 ezer forint, a nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezők 130 ezer forint, míg a nyugdíj-előtakarékossági számlán takarékoskodók 100 ezer forint adójóváírást igényelhetnek. Azok, akik több megtakarítási formát is igénybe vesznek, akár 280 ezer forintos kedvezményben is részesülhetnek évente.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a bevallási tervezetek legkésőbb március 15-től lesznek elérhetőek elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül, vagy akár papír alapon is. Az adójóváírás érvényesítése így márciusban történik, a NAV általában júliusig utalja ki az összegeket a megtakarítók privát nyugdíjszámláira.

Tavaly, a szja-visszatérítések összege meghaladta a 54 milliárd forintot, amelyből közel 1 millió adózó részesült. A nyugdíjbiztosítások voltak a legnépszerűbbek, 365 ezer fő által igényelt 19,2 milliárd forinttal, míg az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések 32,6 milliárd forintot tettek ki 716 ezer adófizető részére. A nyugdíj-előtakarékossági számlák kevésbé voltak kedveltek, mindössze 31 ezer fő igényelt visszatérítést, összesen 2,2 milliárd forint értékben.

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők száma jelentős növekedést mutatott az elmúlt évben, míg az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma csökkent, de még mindig több mint 1,1 millióan rendelkeznek ilyen megtakarítással. A nyugdíj-előtakarékossági számlák száma is bővülhet a közeljövőben, különösen miután a Magyar Államkincstár is lehetőséget nyújtott a számlanyitásra.

A folyamatban lévő és a jövőbeli adójóváírások jelentőségét tekintve elmondható, hogy ezek a rendszerek kulcsfontosságúak a magyar állampolgárok nyugdíjcélú megtakarításainak ösztönzésében. Az állami támogatás révén jelentős összegek kerülhetnek a magánnyugdíj-számlákra, elősegítve ezzel a hosszú távú pénzügyi biztonság megteremtését.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra