PROAB News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Külföldön tartott befektetések – teendők a bevallás kitöltése előtt

Az adóbevallás időszaka minden évben fontos időszak a magánszemélyek számára, és az előkészületek már jóval a határidő előtt megkezdődnek. Az adóhatóság már elérhetővé tette az adóbevalláshoz szükséges formanyomtatványt és a kitöltési útmutatót honlapján, ami lehetőséget biztosít arra, hogy időben megkezdődjön a szükséges dokumentumok összegyűjtése és az adatok előzetes felülvizsgálata.

A magyar adóhatóság minden évben feldolgozza azokat az adatokat, amelyeket a külföldi adóhatóságoktól kap, beleértve a külföldi bankszámlákkal, befektetésekkel és egyéb jövedelmekkel kapcsolatos információkat. Amennyiben az adóbevallás során megadott adatok és a kapott adatszolgáltatás között eltérés mutatkozik, az adóhatóság támogató eljárás keretében lép kapcsolatba a magánszemélyekkel, hogy lehetőséget biztosítson a hibák önellenőrzés keretében történő javítására. Azonban az ideális az, ha eleve helyesen készül el az szja-bevallás.

Fontos kiemelni, hogy a magyar kifizetőktől származó jövedelmek automatikusan szerepelnek a bevallási tervezetben, azonban a külföldi befektetésekből származó jövedelmeket a magánszemélynek magának kell hozzáadnia a tervezethez 2024. május 20-ig. Ez nem feltétlenül jelent adófizetési kötelezettséget, de az adókötelezettség mértékének pontos megállapítása csak a teljes információk birtokában lehetséges.

A bevallás kitöltése előtt különös figyelmet kell fordítani a jövedelmekről szóló igazolások beszerzésére. A magyar kifizetők esetében ez viszonylag egyszerű, mivel kötelesek az adóévet követő február 15-éig igazolást kiállítani. A külföldi befektetési szolgáltatók esetében ez a kötelezettség nem áll fenn, kivéve ha a magánszemély rendelkezik külföldi TBSZ számlával, ahol az szja-törvény alapján igazolást kell kiállítani.

Az adóbevallás sikeres elkészítése érdekében tehát érdemes időben elkezdeni a szükséges dokumentumok összegyűjtését és az adatok gondos áttekintését, hogy elkerülhető legyen az utolsó pillanatban jelentkező stressz és a hibák lehetősége.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra