PROAB News

április 14. -

EUR 391,76

USD 367,13

ÁFA bevallás gyakoriságváltás adózói kérelem alapján

Az adózóknak éves bevallásra vonatkozó szabályozások szerint lehetőségük van negyedévenkénti, vagy akár havonkénti elszámolásra és bevallásra. A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) azonban szigorú feltételek mellett engedélyezheti a gyakoribb elszámolást. A gyakoribb elszámolás engedélyezése különösen akkor lehetséges, ha az adózót terhelő, levonható, előzetesen felszámított ÁFA magasabb, mint az általa áthárított általános forgalmi adó. Emellett, ha az adózó beruházást hajt végre, szintén jogosult lehet a gyakoribb elszámolásra.

Az engedély megtagadására kerülhet sor az alábbi esetekben:

  • Az adózó adószámát a kérelem benyújtását megelőző két éven belül felfüggesztették vagy törölték.
  • Az adózót a NAV korábban jogerősen mulasztási bírsággal sújtotta számla- vagy nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztása, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, vagy ellenőrzés akadályoztatása miatt.
  • Az adózó szerepel(t) az Art. (Adótörvény) alapján közzéteendő adózói listán.
  • Az adózónak 25 millió forintot elérő vagy azt meghaladó összegű adótartozása van, és végrehajtási eljárás folyik ellene.

Az adózók azonban kérvényezhetik az engedélyt és a NAV eljáró vezetője méltányosságból megadhatja azt, ha az adózó gyakoribb elszámolásához fűződő méltányolható érdeke nem áll arányban a kizáró okkal.

Fontos megjegyezni, hogy a törvényben meghatározott esetekben, mielőtt az adózó a gyakoribb bevallásra és elszámolásra váltana, meg kell állapítania, be kell vallania és meg kell fizetnie az elszámolásra vonatkozó adókötelezettséget az áttérést megelőző időszakra vonatkozóan.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra