PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

A nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárás: Mit kell tudnod róla?

Ahogy közeledünk a nyugdíjhoz, egyre fontosabbá válik a nyugdíjmegállapításhoz szükséges adatok pontos ismerete. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem fordult arra, hogy a nyugdíj megállapításához mely adatok lesznek mérvadók. Ezzel kapcsolatban a nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárás 2013-tól jelent új megoldást. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ezt az eljárást és annak jelentőségét.

Mi az a nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárás?

A nyugdíjbiztosítási adategyeztetés célja, hogy a munkáltatók által szolgáltatott, illetve más forrásokból származó adatokat felülvizsgálják, módosítsák vagy kiegészítsék, amennyiben szükséges. Az eljárás során a nyugdíjbiztosító felméri azokat az időszakokat is, amelyekre korábban nem volt kötelező a bejelentés, mint például a szakmunkástanulói idő, a sorkatonai szolgálat, vagy az 1998 előtt nappali tagozaton folytatott felsőoktatási tanulmányok.

Az eljárás eredményeként a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adatok lezárt időszakot képeznek, és ezek alapján történik majd a nyugdíjmegállapítás.

Az eljárás előnyei

  • Pontos adatok még aktívkorban: Az egyeztetési folyamat során az adatok már az aktívkorban frissülnek, így kevesebb időt vesz igénybe a nyugdíj megállapítása.
  • Teljesebb képet kapunk: Minden figyelembe vehető időszak, például a katonaidő vagy a felsőoktatás időszaka, bekerül a rendszerbe.
  • Nyugalmunk van nyugdíj előtt: A lezárt adatok biztosítják, hogy később ne merüljenek fel adatproblémák a nyugdíj megállapításakor.

Mikor indul az eljárás? 

2020 óta a nyugdíjbiztosítási adategyeztetést hivatalból kezdeményezi az illetékes hatóság, legkésőbb a nyugdíjkorhatár betöltése előtt három évvel. Az eljárás kezdetén egy értesítést kapsz a nyugdíjbiztosítótól, amely tartalmazza az összes adatot, ami alapján a nyugdíjadat megállapítják.

Mit tegyél, ha értesítést kaptál?

Az értesítés kézhezvétele után 60 napod van arra, hogy ellenőrizd az adatokat, és ha valami hibás vagy hiányzik, azt jelezd a hivatalnak. Ha szükséges, alátámasztó bizonyítékokat is csatolhatsz, például régi munkaszerződéseket vagy fizetési dokumentumokat.

Milyen adatokat kell figyelembe venni?

  • Az eljárás során a nyugdíj megállapításához szükséges adatok között megtalálhatók:
  • A szolgálati időd, beleértve a munkavégzés időszakait.
  • A szakmunkástanulói évek.
  • A katonaidő és a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok.
  • Kockázatos munkakörökben eltöltött időszakok, amelyek esetleg korkedvezményt biztosítanak.

Ezeket az adatokat kell pontosan nyilvántartani, hogy nyugdíjad összegét a helyes alapokból számíthassák ki.

Hogyan kérhetsz adategyeztetést?

Az eljárás nemcsak hivatalból indulhat, hanem te is kérheted a nyugdíjbiztosítótól, bármikor, akár a nyugdíjkorhatár előtt is. A kérelmet elektronikus úton, papír alapon vagy postai úton is be lehet nyújtani. Ha hibát találsz a kimutatásban, 30 napon belül kell jelezned a nyugdíjbiztosító felé.

Miért érdemes időben elindítani az eljárást? 

  • Tisztázni tudod az esetleges hiányosságokat: Még időben beszerezheted a hiányzó adatokat, így nem ér majd meglepetésként semmilyen probléma a nyugdíjkérelmed benyújtásakor.
  • Gyorsítod a nyugdíjmegállapítást: A nyugdíjbiztosító gyorsabban tud döntést hozni, ha már előre tisztázva vannak az adatok.

Mi történik az adatokkal?

Az adategyeztetési eljárás eredményeként lezárt időszakot kapsz, amely a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás része lesz. Ez az alapja annak, hogy a nyugdíj megállapításakor pontosan számítsák ki a járandóságodat. A lezárt adatok később már csak kivételes esetben módosíthatók.

Az adategyeztetési eljárás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a nyugdíjad megállapítása zökkenőmentes legyen. Érdemes időben kezdeményezni vagy figyelemmel kísérni az eljárás alakulását, hogy minden szükséges adat pontosan szerepeljen a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban. Az időben lezárt adatok segítenek elkerülni a későbbi kellemetlenségeket, és biztosítják, hogy a nyugdíjad összegét a tényleges szolgálati idő és keresetek alapján állapítsák meg.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra