PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Biztosítási jogviszony jogellenes visszamenőleges törlése: következmények és teendők

A biztosítási jogviszony jogellenes visszamenőleges törlése komoly következményekkel járhat mind az érintett személyek, mind a munkáltatók számára. Előfordulhat, hogy valakinek a korábban bejelentett és jogszerűen fenntartott jogviszonyát visszamenőlegesen törlik, annak ellenére, hogy a társadalombiztosítási közterhek szabályosan megfizetésre kerültek. Ez a cikk bemutatja a jogellenes jogviszonytörlés lehetséges hatásait, és gyakorlati tanácsokat ad arra, mit tehet az érintett, ha ilyen helyzetbe kerül.

Mi is az a jogellenes jogviszonytörlés?

A jogviszonytörlés fogalma és háttere

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jogviszony-nyilvántartása tartalmazza a biztosítottak társadalombiztosítási jogviszonyát, amely az adatszolgáltatási kötelezettség révén kerül be a rendszerbe. A munkáltató által benyújtott T1041-es nyomtatvány alapján kerül rögzítésre a biztosított jogviszonya, amely a későbbiekben az egészségügyi ellátások és pénzbeli juttatások (pl. táppénz, csecsemőgondozási díj) alapjául szolgál.

Azonban előfordulhat, hogy egy munkáltató vagy kifizetőhely visszamenőlegesen törli a biztosított jogviszonyát, ami gyakran jogellenesen történik. Az ilyen esetekben a jogviszony megszűnését nem támasztják alá hiteles dokumentumok vagy jogszerű okok, de a következmények így is súlyosak lehetnek az érintettek számára.

Milyen következményei lehetnek egy jogellenes jogviszonytörlésnek?

Egészségügyi ellátás elmaradása

Az egyik legkomolyabb következmény az, hogy az érintett személy elveszíti az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jogát. Ha a jogviszonyát visszamenőlegesen törlik, és ez az időszak a kezelésének idejére esik, akkor a személy nem jogosult az egészségügyi ellátásra, ami azt eredményezheti, hogy visszamenőleg felszólítják a kezelési költségek megfizetésére.

Példa

Tegyük fel, hogy egy biztosított külföldön tartózkodik, és ott egészségügyi ellátásban részesül az európai egészségbiztosítási kártyájával. Ha a biztosítási jogviszonya ekkor már nem áll fenn jogellenes törlés miatt, visszamenőleg kell megfizetnie a külföldi orvosi kezelés teljes költségét.

Pénzbeli ellátások elutasítása

A jogviszony törlésével a biztosított elveszítheti a pénzbeli ellátásokhoz való jogosultságát, például a csecsemőgondozási díjat vagy a táppénzt. Amennyiben a biztosítási jogviszony nem szerepel a nyilvántartásban, a hivatal megtagadhatja a juttatások kifizetését, és akár a már kifizetett összegeket is visszakövetelheti.

Példa

Egy biztosított, aki 2024 augusztusában keresőképtelenné válik, táppénzben részesül. Ha később kiderül, hogy a jogviszonya 2024. július végéig visszamenőlegesen törlésre került, kötelezhetik őt a táppénz visszafizetésére.

Egyéb hátrányok

A jogellenes törlés további következménye lehet, hogy a biztosított nem tudja igazolni az ellátáshoz szükséges jogviszony fennállását, ami hosszadalmas és nehézkes ügyintézést eredményezhet. Emellett egy ilyen törlés visszaigényelhetővé teheti a társadalombiztosítási közterheket, ami akár költségvetési csalás gyanúját is felvetheti a munkáltató részéről.

Mit tehetünk jogellenes jogviszonytörlés esetén?

Igazoló dokumentumok beszerzése

Amennyiben valaki ilyen helyzetbe kerül, az első és legfontosabb lépés az, hogy bizonyítékokat gyűjtsön jogviszonya fennállásáról. Ilyen bizonyítékok lehetnek:

• A T1041-es nyomtatvány és a 08-as bevallások,

• A munkaszerződés vagy a foglalkoztatásról szóló igazolás,

• A fizetési jegyzékek, amelyek igazolják a társadalombiztosítási járulékok megfizetését.

Kapcsolatfelvétel a hatóságokkal

Ezt követően érdemes kapcsolatba lépni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel és az adóhatósággal, hogy hivatalosan is eljárást indíthasson a jogviszony helyreállítása érdekében. A 2017. évi CL. törvény (Art.) és a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) szabályai szerint a jogviszony helyreállítása csak akkor lehetséges, ha a szükséges igazoló dokumentumok rendelkezésre állnak.

Kérvény benyújtása

A törvényes állapot helyreállítása érdekében az érintett személy kérvényt nyújthat be az illetékes hatóságokhoz, amelyhez mellékelnie kell az összes releváns dokumentumot. Fontos megjegyezni, hogy a jogviszony törlésére az általános elévülési idő nem vonatkozik, így bármikor kérvényezhető a helyreállítás.

Hogyan kerülhető el a jogellenes jogviszonytörlés?

1. Rendszeres ellenőrzés: Minden biztosított számára ajánlott rendszeresen ellenőrizni a NEAK nyilvántartásában szereplő jogviszonyokat, amelyet az Ügyfélkapun keresztül is megtehetnek.

2. Kommunikáció a munkáltatóval: Ha bármilyen bizonytalanság merül fel a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatban, érdemes azonnal felvenni a kapcsolatot a munkáltatóval és a pénzügyi osztállyal.

3. Jogvédelmi biztosítás: Megfontolandó jogvédelmi biztosítást kötni, amely jogi segítséget nyújthat hasonló ügyek esetén.

A biztosítási jogviszony jogellenes visszamenőleges törlése súlyos következményekkel járhat az érintett személyek számára, beleértve az egészségügyi ellátás elvesztését és a pénzbeli juttatások megtagadását. A helyzet elkerülése és a jogviszony fennállásának bizonyítása érdekében fontos a rendszeres nyilvántartás-ellenőrzés és a releváns dokumentumok megőrzése. Ha mégis jogellenes törlés történik, az érintettnek azonnal lépéseket kell tennie a jogviszony helyreállítása érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra